Умовний термін не рятує від мобілізації / скріншот

Адвокат Вікторія Кравченко розповіла про умовно-дострокове звільнення та іспитовий строк, що призначають при ухваленні вироку у випадку визнання винним чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 Кримінального кодексу України. Йдеться про ухилення чоловіка від призову на військову службу під час мобілізації.

У своєму YouTube-каналі адвокат пояснила, чи може це стати "порятунком" від служби в армії.  За її словами, вона часто чує від чоловіків таке: "Отримаю вирок, дадуть умовно рік чи два. Пересижу цей час, не буду мобілізованим, а там і війна закінчиться".

"Як житиме чоловік після ухвалення щодо нього такого вироку? Давайте коротко, що має робити чоловік після його засудження за статтею 336 Кримінального кодексу України та отримання ним відповідного вироку й іспитового строку", - розпочала Кравченко. 

За викликом органу пробації чоловік має з'являтися до цього органу, познайомитися зі своїм інспектором. Останній має роз'яснити чоловікові права та обов'язки, ознайомити чоловіка з порядком та умовами перебування на випробувальному терміні. Працівник пробації також проводить соціально-виховну роботу.

Адвокат також пояснила, що буде, якщо чоловік порушить або не виконає вимоги, визначені у вироку суду - не прийде за новою отриманою повісткою до ТЦК або не прийде на реєстрацію до центру пробації.

"У разі невиконання чоловіком обов'язків, покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення, орган пробації вносить до суду подання, в якому вказує прохання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення чоловіка для відбування призначеного йому покарання. Сховатися не вийде також", - нагололошує Кравченко. 

Тобто після отримання вироку, за яким по факту чоловік залишається на волі і має умовний термін, такий чоловік повинен бути зареєстрований органами пробації далі. 

"Але у нас мобілізація. Чи може чоловік, який засуджений за статтею 336 Кримінального кодексу України та має умовний термін, бути мобілізованим? Так, може", - відповідає адвокат.

Вона процитувала наказ Міністерства оборони України № 337, в якому йдеться про те, що у разі мобілізації засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням, під час дії особливого періоду в Україні до закінчення іспитового строку копія судового рішення передається уповноваженим органом з питань пробації, на обліку якого перебував засуджений, до військової частини за місцем проходження військової служби. У разі виявлення факту призову засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, на військову службу під час дії особливого періоду Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надає уповноваженому органу з питань пробації інформацію про військову частину, в якій засуджений проходить військову службу, її місцезнаходження та витяг з відповідного наказу.

"Тобто отримання вироку суду за 336 статтею Кримінального кодексу України за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не є фактичним порятунком від непотрапляння на військову службу", - підсумувала Кравченко.

Українець "проспав" мобілізацію

Раніше у Львові суд розглянув досить справу військовозобов'язаного, який стверджує, що просто "проспав" в той день, коли повинен був з'явитися на збори. А потім не прибув, тому що у нього нібито хворі батьки.

"... пройшовши військово-лікарську комісію, готовий був прибути до місця призову, проте у день відправки на мобілізацію проспав і вчасно не прибув до місця призначення. На наступний день і всі інші дні не прибув в РТЦК, оскільки не мав можливості з'явитися в зв'язку з тим, що у нього хворі батьки", - йдеться у вироку суду на сайті Єдиного реєстру судових рішень. 

Вас також можуть зацікавити новини: