В Мінкульті підготували зміни до порядку виїзду артистів, митців, журналістів: що змінять / фото ДПСУ

В Міністерстві культури та інформаційної політики підготували зміни до порядку виїзду митців, артистів, журналістів за кордон. 

Як міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив в ефірі інформаційного телемарафону, під час виїзду за кордон артисти матиметь надавати підтвердження, що в їхніх організаціях ведеться військовий облік, а також надати контракти, де вказано мету поїздки.

"Давайте для початку розберемося з тим, щоб в законний спосіб люди, які представляють Україну, могли здійснювати промоуцію і в подальшому, щоб усі ці коміки, стендапери, які паплюжать, в принципі, процес промоуції української культури, не стали на заваді, зокрема, групі TVORCHI виступати на Євробаченні", - наголосив він.

Відео дня

При цьому міністр додав, що підготовлено зміни до порядку виїзду артистів, митців, журналістів, де є "два чи три ключових моменти".

Ткаченко наголосив, що ці люди повинні будуть надати підтвердження, що в їх організаціях ведеться військовий облік, а також мають надати контракти, де буде вказано мету виїзду за кордон.

Ткаченко зазначив, що якщо йдеться про просування української культури чи збір коштів, то вони повинні надавати звіт й про виконану роботу. "А якщо це, умовно кажучи, дипломатичні візити, то також має бути надано звіт", - підкреслив Ткаченко.

Він наголосив, що такий виїзд не може тривати більше 60 днів.

Скандали із виїздом митців за кордон

Раніше український стендап-комік Андрій Щегель заявив, що в Україні йому було некомфортно, а тому він знайшов спосіб виїхати з країни й "пожити в комфортній психологічній обстановці".

Щегель також повідомив, що проігнорував декілька повісток в армію і виїхав до Туреччину як артист. Дозвіл на виїзд за кордон для ведення концертної діяльності він отримав від Мінкульту. При цьому стендап-комік зізнався, що не відчуває докорів сумління через те, що не йде захищати Україну. У соцмережах багато українців засудили артиста за такі висловлювання.

Також 9 березня в ЗМІ почала поширюватися інформація про те, що український режисер Тарас Голубков зняв кліп для російської співачки Клави Коки. Виявилося, що дозвіл на виїзд він взяв у Мінкульті, проте тоді він озвучив зовсім іншу причину.

Після цього у Міністерстві культури та інформаційної політики України заявили, що підготували та подали на затвердження уряду проект документу щодо більш жорсткого порядку отримання "дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку".

Вас також можуть зацікавити новини: