В Україні проходить загальна мобілізація / фото УНІАН, Анна Чапала

В Україні в рамках мобілізації до лав ЗСУ, всупереч поширеній думці, немає черговості призову військовозобов'язаних.

Про це пише "Апостроф" із посиланням на джерело в Міноборони.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що розробляти мобілізаційні плани повинен Генштаб. Також він визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних.

Відео дня

За даними ЗМІ, план проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів на території конкретної області розробляється на основі вихідних даних і висновків про оцінку мобілізаційної обстановки.

"Вихідними даними для проведення планування є отримані від штабу оперативного командування наряди з комплектування особовим складом, а також дані можливостей місцевої економіки та наявності мобілізаційних ресурсів. Штабом оперативного командування враховується наявність мобілізаційних ресурсів в районах комплектації", - сказано в повідомленні.

Раніше українцям пояснили деякі деталі щодо мобілізації 2022. Зокрема, за словами начальника Управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне в першу чергу для того, щоб людина стала на військовий облік.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.

Раніше в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.

За даними МВС понад 3 млн громадян перебуває на військовому обліку не за місцем їх проживання.