Світ стрімко змінюється, тож передбачуваність та стабільність життя лишається в минулому. Сьогодні жодна людина не може бути впевненою у своєму майбутньому. Величезні корпорації банкрутують, сотні спеціальностей втрачають актуальність, вимоги до робочої сили змінюються майже щороку. Кожен може загубити впевненість у собі в таких умовах.

Упевнені в собі люди легше заводять корисні знайомства, більш затребувані в професійній сфері, швидше і легше просуваються по кар'єрних сходах. Їх впевненість несвідомо зчитується іншими людьми, а тому двері для них відкриваються частіше. Але впевненість - не та якість, з якою народжуються. Її можна створити, зміцнити та навчитись відновлювати. У кожного бували періоди падіння та зневіри у себе. Негативне оточення та постійне перебування з токсичними людьми, декретна відпустка та відставання у професійних навичках, звільнення або розлучення, декілька відмов під час співбесід - все це підриває впевненість у собі. Чи можна її відновити? Маю кілька порад.

Але впевненість - не та якість, з якою народжуються. Її можна створити, зміцнити та навчитись відновлювати

Перше. Варто усвідомити, що невпевненість у собі - нормальна властивість сучасної особистості, що живе у мінливому світі. Періодичне хвилювання та зневіру можуть відчувати всі - ваші колеги та керівник, сусіди та зірки. Багато людей навчилися носити маски впевненості та просто не розповідають про внутрішні відчуття розгубленості перед новими викликами на роботі, необхідністю провести презентацію або зв’язатись з новим клієнтом. Усвідомлення, що ви не самотні у своїй невпевненості, допоможе заспокоїтись.

В сучасному світі обставини змінюються щоденно. Повсякденною практикою стали постійні зміни навчальних програм, кваплива реструктуризація кадрового складу, швидке введення нових норм і правил. У побут увійшов термін «оптимізація штату», що означає скорочення чисельності співробітників при існуючому обсязі роботи, який все одно необхідно виконувати. Чи варто дивуватися, що основними факторами стресу на робочому місці стають часті зміни, до яких люди не встигають адаптуватися через нестачу часу? Також нас ніхто не вчив тому, що до змін варто адаптуватись. Тому багато людей досі позбавлені навички постійно навчатись, робити фінансову подушку безпеки, мати кілька запасних планів.

Читайте такожУкраїнців стає менше: названі основні причини скорочення чисельності населення

Друге. Потрібно сконцентруватись на сильних сторонах. Щоденник успіху або розмова з психотерапевтом допоможуть знайти їх у собі, а також подивитись на недоліки з іншої точки зору, полюбити їх, прийняти та побачити їх позитивні сторони. Ведіть щоденних досягнень та фіксуйте там всі перемоги, яких досягнули за день або тиждень. Перечитуйте написане. Німецький фінансовий консультант Бодо Шефер в книжці для підлітків «Пес на ім'я Мані або Абетка грошей» вчить вести щоденник успіху навіть дітей. Багато людей звикли помічати лише недоліки в собі, в сусідах, друзях, оточенні. Але варто змістити фокус уваги та побачити позитив, щоб подивитись на світ і на себе у новому світлі. Розуміння реальних сильних сторін та перемог дозволить підвищити віру в себе.

Третє. Дуже важливе уміння розслаблятись та бути в моменті. Недаремно в останні роки медитація та йога набули особливої популярності. Суспільство, яке кілька десятиліть говорило про успіх, досягнення, необхідність бути кращою версією себе, нарешті вирішило зупинитись та дозволити собі відпочити. Виявляється, щастя можна не досягати. Виявляється, варто просто зупинитись та відключитись від думок, розслабитись, відчути вдячність за все, що є, отримати задоволення доступним чином і це зробить щасливим вже зараз. Вміння розслабитись допомагає зняти стрес, знизити важливість того, що здається великою проблемою, переключитись на відчуття власного тіла та своїх почуттів. Це дозволяє відновити впевненість у собі. Постійна медитація допомагає розвинути усвідомленість та спокійніше реагувати на швидкі зміни та проблеми.

Четверте – запасні варіанти. Завжди майте кілька запасних варіантів для того, щоб забезпечувати себе важливими  ресурсами. Фінансова подушка та пасивний дохід дозволяють почуватись на роботі впевнено та швидко змінити місце праці, якщо були порушені ваші права чи вам щось не підходить. Ви не перейматиметесь через те, що залишитесь без грошей і можете дозволити собі побути в статусі безробітного деякий час. Постійне навчання дозволить мати широкий вибір пропозицій від роботодавця. Ви можете почувати себе впевнено на співбесіді, якщо володієте більшим набором компетенцій, ніж від вас вимагають. Якщо ви працюєте на себе, постійне навчання забезпечить вас постійним потоком нових клієнтів, що будуть отримувати від вас послуги високої якості.

Часто людина не хоче напружувати мозок зайвими знаннями або ж не хоче витрачати гроші на навчальні курси, адже за природою ми ледащі і намагаємось зберегти власну енергію. Часто ми боїмось інвестувати та не хочемо відкладати гроші, адже зараз на роботі все добре, а гроші можна витратити на те, що принесе миттєве задоволення. Але кожна інвестиція у свої знання - це ваш крок до більшої впевненості у собі. Кожні відкладені 10% на фінансову подушку безпеки - крок для впевненості у своєму майбутньому.

З кожним роком рівень енергії людини падає і задачі виконуються з усе більшим зусиллям. Фізичні вправи дозволяють зберігати здоров’я та душевну рівновагу. При цьому зростає і ваша впевненість в собі

І останнє - спорт та здоров’я. З кожним роком рівень енергії людини падає і задачі виконуються з усе більшим зусиллям. Фізичні вправи дозволяють зберігати здоров’я та душевну рівновагу. При цьому зростає і ваша впевненість в собі. Перемагаючи лінощі та відправляючись на тренування, ви кожного разу доводите собі, що ви людина слова, яка турбується про свою зовнішність та самопочуття. Кожне тренування - це досягнення. Кожне досягнення - крок до впевненості у собі. Гарна фізична форма завжди додає плюсів людині, тож позитивний зворотний зв'язок від інших теж підкріпить віру у себе. Нарешті спорт дозволяє підтягнути тіло та покращити поставу, а саме постава дозволяє іншим оцінити ваш рівень впевненості у собі.

Нашим бабусям та дідусям такі навички були менш актуальними, адже їх світ був більш повільним та передбачуваним. Тому вони навряд могли передати нам мудрість швидкого поновлення впевненості у собі, яка постійно страждає через нові виклики. На щастя, крім батьків, бабусь і дідусів, шкільних вчителів та викладачів університетів у нас є ми самі і доступні знання про те, що невпевненість у собі - це нормально. Сумніви у собі - це нормально. Страхи та паніка - це нормально. Поступове сходження сходами до впевненості у собі - це цікавий шлях, на якому життя стає спокійнішим та більш усвідомленим. І цей шлях вартий того, щоб його пройти.

Лідія Білас, співзасновниця мережі шкіл КМДШ