'ЗА МАЙБУТНЄ' виступили проти необґрунтованого закриття шкіл та звільнення вчителів

За даними Асоціації міст України, у 2021 році через помилки центральної влади в бюджетному плануванні громади недоотримали з державного бюджету на освіту майже 38 млрд грн.

У школах не вистачає елементарного, адже вони мають лише третину необхідних коштів на ремонт будівель та покрівель, лише 33% коштів — на ремонт харчоблоків, 31% — на закупівлю меблів для навчальних класів, 28% — на закупівлю комп’ютерів, 28,7% — на ремонт спортивних залів. Загалом по країні на зарплату вчителям не вистачає 855 млн грн.

Починаючи з 2014 року, коли в Україні було розпочато реформу децентралізації, закрилися 2,7 тис. середніх навчальних закладів, хоча загальна кількість учнів зросла майже на півмільйона. За прогнозами Профспілки працівників освіти і науки, через скасування урядом державного субсидіювання здобуття повної загальної середньої освіти до 2022 року можуть закритися ще 3 тис. середніх шкіл. Унаслідок цього без роботи можуть залишитися майже 20 тисяч учителів.

Відео дня

Ситуація потрапила у фокус уваги політичних сил, представлених у парламенті. Зокрема, партія «ЗА МАЙБУТНЄ» виступає проти скасування державного субсидіювання здобуття повної загальної освіти й закликала уряд змінити систему потреб громад у фінансуванні середньої освіти та збільшити обсяг центральної освітньої субвенції.

У партії вважають, що уряд має терміново переглянути результати програми оптимізації середніх шкіл та виправити допущені помилки. Зокрема, відновити роботу шкіл, які були закриті без об’єктивних на те причин та поновити на посадах несправедливо звільнених учителів. При цьому кожен такий педагог повинен отримати фінансову компенсацію. 

Відповідні пропозиції народні депутати від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» планують подати в якості змін до державного бюджету України на 2021 рік.