Випускники зможуть обрати між двома види ЗНО з української мови / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

З 2021 року випускники шкіл зможуть скласти два різновиди ЗНО з української мови.

Про це повідомила заступниця директора Центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, передає УП.

Це буде тестування з української мови або з української мови і літератури.

Відео дня

Так, ЗНО з української мови міститиме лише завдання з мови, а саме 39 завдань закритих форм (з вибором відповіді або на встановлення відповідності) та 1 завдання відкритої форми на надання розгорнутої письмової відповіді.

А ЗНО з української мови та літератури міститиме 24 завдання з української літератури та 39 - з української мови закритих форм, а також 4 завдання з мови відкритих форм з наданням письмової відповіді.

"Який саме тест потрібно буде складати для вступу на конкретну спеціальність, ми з вами побачимо у документі, який називається "Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2021 році. Проект цього документу буде оприлюднено найближчими днями", - розповіла Вакуленко.

Після проходження ЗНО з української мови і літератури випускник матиме три оцінки: оцінка за державну підсумкову атестацію (ДПА), оцінка за ЗНО з української мови та оцінка за ЗНО з української мови та літератури.

Тобто якщо учасник обере цей тест, то зможе вступати на будь-яку спеціальність.

Читайте такожІспит з математики буде обов’язковим для випускників шкіл з 2021 року

Ті випускники, які не планують вступати до ВНЗ, достатньо буде пройти ЗНО з української мови для отримання результату ДПА.

Тест з української мови і літератури буде максимально наближеним до того, яким він і був раніше.

Демонстраційні варіанти сертифікаційних робіт з української мови, з української мови і літератури можна побачити на сторінці рубрики "ЗНО-2021".

Також Вакуленко повідомила, що до ЗНО з української мови не включатимуть завдань на знання правил оновленого правопису.

Навчальний рік 2020: як навчатимуться школярі під час карантину

  • 25 серпня Міністерство охорони здоров'я оновило протиепідемічні правила для шкіл під час пандемії COVID-19. У них говориться, що учням 1-4 класів пересування в школах буде дозволено без використання масок або респіраторів.
  • Антисептики повинні бути встановлені тільки на входах в школи, в подальшому учні та викладачі повинні мити руки після кожного уроку.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, скільки захисних масок в день повинні мати учні у школах.
  • У МОЗ назвали умову, за якої весь клас у школі можуть відправити на самоізоляцію.
  • На сайті Міністерства освіти і науки оприлюднено алгоритм, за яким потрібно діяти в разі виявлення коронавірусної хвороби COVID-19 у школяра або працівника закладу освіти.