В інтернеті набирає популярність браузер CENO / фото ua.depositphotos.com

Серед користувачів соцмереж активно набирає популярність мобільний браузер CENO. Здавалося б, черговий пересічний браузер-клон, а на ділі – досить цікавий і самобутній представник.

Самі розробники описують своє творіння, як "перший у світі мобільний браузер, що обходить сучасні методи цензури в Інтернеті". Про що йдеться та чому CENO може бути ідеальним варіантом, зокрема, для жителів тимчасово окупованих територій, читайте в замітці нижче.

У чому його особливість перед іншими браузерами

При побіжному знайомстві може здатися, що ви помилково завантажили Firefox. І на це є причина – CENO заснований на адаптованій версії "лисиці", з відкритим вихідним кодом. Втім, на цьому подібності закінчуються, бо сам браузер працює як пірингова мережа (P2P). Тобто користувачі можуть обмінюватися між собою завантаженим контентом, тим самим обходячи централізовані сервери.

Відео дня

В СENO всі відвідані вами ресурси зберігаються в пам'яті вашого смартфона, у так званому розподіленому кеші. Тому якщо окупаційна влада на місці спробує заблокувати той чи інший сайт, браузер знаходить цей ресурс у тих користувачів, хто зміг обійти блокування.

Навіщо він мені, якщо я не перебуваю на окупованій території

Користуючись CENO та скролячи ваші улюблені сайти, ви, можливо, самі того не усвідомлюючи, допомагаєте жителям тимчасово окупованих територій.

Принцип роботи нагадує "мережевий міст", тобто користуючись CENO ви надаєте цим користувачам доступ до заблокованих ресурсів через свій кеш. Інакше кажучи, ваш браузер передає трафік між клієнтами CENO і вільним Інтернетом.

Скачати СENO можна через Google Play Market. Також у браузера є українська локація, яку запустили в лютому 2022 року.

Скріншот

Раніше УНІАН розповідав, що в Україні запрацював мобільний додаток для виявлення мін. Завдяки йому можна подивитися карту, на якій позначені потенційно небезпечні території, згідно з даними ДСНС, а також отримати повідомлення в разі наближення до небезпечного об'єкту.

Також ми писали, що в YouTube запрацювали автоматичні українські субтитри. Тепер можна дивитися оригінальний контент з усього світу з перекладом на державний.

Вас також можуть зацікавити новини: