Візитної картки Харкова позбулися за півтора мільйона гривень / фото city.kharkov.ua

Фонтану «Каскад» у саду Шевченка більше не буде. На його місці нині монтують гранітні східці.

Як пише UA: Харків, речник мерії Юрій Сидоренко розповів, що каскадний фонтан працював у Харкові більше 60-ти років. Чому у мерії вирішили його перебудувати? 

На території «Каскаду» в саду Шевченка працюють будівельники. Будмайданчик огороджений парканом.

Відео дня

А це відео на своїй сторінці у Facebook опублікував перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов. У дописі він вказав: після реконструкції — перед спуском працюватимуть два фонтани, сходи оздоблять гранітом, вода по них не стікатиме.

Роботи на цій ділянці почали у 2017-му, розповів представник «Харківського антикорупційного центру» Євген Лісічкін.

«У 2017 році були проведені торги. Були проектні роботи замовлені у архітектора з міста Чернігова Прощенко Артема Анатолійовича. Він отримав менш як 1,5 млн грн. Це за проектні роботи, а також за авторський нагляд. Якщо рахувати там проектні роботи, капітальний ремонт, авторський технічний нагляд, то це до 60 мільйонів гривень вийшло», — каже Лісічкін. 

Читайте такожХарківські студенти розробили додаток для планування подорожей по Європі

Каскадний фонтан прибрали на вимогу замовника. Це комунальне підприємство «Харківзеленбуд», говорить автор проекту реконструкції Антон Прощенко.

«Є якісь об’єктивні та суб’єктивні рішення у замовника. І тут я не готовий відповісти, чому так. Але були деякі зміни внесені у проект технічним завданням. Замовник перед нами не зобов’язаний звітувати. Нам дали нове технічне завдання, воно не суперечило чинному законодавству, тому ми внесли зміни до проекту», — каже Прощенко.

Лідія Капніст каже: до «Каскаду» приходила з дитинства.

«Сюди люди приходили з дітьми. Діти стрибали, гралися. Пам’ятаєте ви чи ні? По цій водичці. Скільки було задоволення та радості. Позбавити такого задоволення... злочином назвати не можна, але недоумством — можна», — каже Капніст.

Реставратор Володимир Лопатько показує карту зон охорони пам’яток архітектури міста. За законом їх можна реставрувати тільки за рішенням Мінкульту. «Каскад», за його словами, до цього списку не входить.

«Це спорудження було присвячене 300-літтю Харкова. Це дійсно вагомий об’єкт. Це інженерна споруда, яка є ландшафтним об’єктом. Тобто в структурі парку — це прекрасний об’єкт і на схилах він дуже доречний. Містяни, які йшли з Клочківської догори, звісно, у жарку погоду завжди йшли повз каскаду, отримуючи задоволення від вологого повітря», — каже Лопатько.

На «Каскаді» наразі тривають будівельно-монтажні та оздоблювальні роботи / city.kharkov.ua

Фонтан збудували 64 роки тому, каже речник мерії Юрій Сидоренко. Чому вирішили прибрати воду зі сходинок, пояснює так:

«Нестійкий ґрунт, на якому цей фонтан, ще з такою кількістю води, він просто не вистояв би. Уявіть собі економічну складову утримання «Каскаду». Скільки зараз коштує вода, скільки вона коштувала у радянські часи... Метро поряд, постійні вібрації, плаваючий ґрунт, протікання. Його зберегти було неможливо», — говорить Сидоренко. 

Коли завершать реконструкцію, речник міськради не каже.  

На «Каскаді» буде два фонтани і пандус / фото city.kharkov.ua

Зазначимо, за проектом, на майданчику перед спуском буде два фонтани. Сходи облицюють гранітом, і по них вода не тектиме. Для людей з інвалідністю і мам з колясками на «Каскаді» також встановлять пандус.

Довідка УНІАН. "Каскад" було споруджено в 1955 році напередодні 300-річчя Харкова, яке відзначалося в 1956 році. У ті роки вважалося, що Харків був заснований в 1656 році. Згодом була ухвалена нова версія заснування міста - 1654-му.

Харківський "Каскад" до початку реконструкції / фото ua.igotoworld.com