Кінбурнська коса неподалік від Очакова Миколаївської області досі являє собою майже незайманий куточок унікальної природи з численними рослинами, озерами, птахами і рибами, на тлі численних курортних містечок півдня України з усіма благами цивілізації і повним набором розваг на будь-який смак.

Читайте такожНа Чорноморському узбережжі вже відкрили пляжний сезон (відео)

А тому піщана Кінбурнська коса - це ідеальне місце літнього відпочинку для тих, хто шукає шукає тиші та спокою.

Відео дня

Колись на території коси знаходилася турецька фортеця Кінбурн, побудована в 15 столітті (звідси і назва коси). У першій половині 18 столітті фортеця була захоплена й зруйнована російським військом. Турки відновили фортецю, але з 1774 року вона перейшла до Російської імперії. У 1855 під час Кримської війни фортеця була суттєво пошкоджена артилерійським вогнем англо-французького флоту, з того часу її не відновлювали і як військовий об'єкт не використовували. 

Кінбурнська коса займає північно-західну частину однойменного півострова між Чорним морем і Дніпровсько-Бузьким лиманом. Простягається вона на цілих 8,5 кілометрів, а ширина коси у самої основи сягає 3,5 кілометри. Завдяки своєму розташуванню - з одного боку вона омивається морською водою, з іншого - прісними водами Дніпра, вона має свій неповторний мікроклімат.

Завдяки безлічі солоних та прісних озер на своїй території, Кінбурнська коса стала місцем гніздування та зимівлі для численних водоплавних птахів – білої чаплі, журавля, мартинів, крячок, качок, куликів, пастушкових, голінастих і багатьох інших. Також тут можна побачити лебедів, бакланів і навіть пеліканів.

Рослинність Кінбурнської коси також досить різноманітна – від української степу до соснових і дубових лісових ділянок. В цілому тут росте понад 500 видів рослин, у тому числі лікарських.

Утім, туристична інфраструктура тут досі ще не дуже розвинена – є проблеми з комунікаціями, вибором місць для розміщення, набором розваг і магазинів. Але, з іншого боку, можливо, це й на краще – адже там, куди приходить цивілізація, зникає первісність природи.

Як повідомляв УНІАН.Туризм, раніше проект B Wild показав неймовірну зйомку заповідника "Кам'яні могили" з висоти пташиного польоту.