У суботу, 27 липня, один з найпопулярніших карпатських курортів Яремче - відзначав День міста. На честь цього свята тут організували Перший відкритий гуцульський карнавал, фестиваль грибної юшки та багато інших заходів, які розважали як місцевих мешканців, так і туристів.
З самого ранку мери чотирьох міст Яремчанщини готували в центрі міста карпатську грибну юшку, якою безкоштовно пригощали усіх гостей заходу. Спосіб приготування у гуцулів особливий - варити її почали о 4-й ранку та готували аж 9-ть годин.

“Гуцули прокидаються дуже рано, близько 4 години ранку та починають готувати, - говорить мер Яремче Василь Онутчак. - Особливість в тому, що юшка готується на дуже повільному вогні. Справжні господині використовують тільки власноруч зібрані білі гриби та домашню лапшу”.
Рецепту грибної карпатської юшки понад 250 років і кожна родина має свої традиції приготування страви, які тримає в секреті, втім, деякі особливості колоритної страви мери міст все ж розкрили. Для грибної юшки рідко використовують картоплю та м’ясо. Серед інгредієнтів лише – білі гриби, морква, цибуля, лапша, часник та зелень. Головна родзинка в тому, що юшка має томитися багато годин на легкому вогні.
Усього на День міста у Яремчі наварили 75-літрів юшки, тож гості свята могли оцінити смак страви, приготованої за старовинним гуцульским рецептом.
Після частування усі відправилися насолоджуватися головною "родзинкою" Дня міста - Першим відкритим гуцульським карнавалом.
Учасники мали зробити платформу, обов'язковою умовою для якої була наявність гуцульської символіки та демонстрація місцевих традицій. Колона з учасниками протягом години презентувала свої таланти гостям свята. Усього святкових платформ було шість, проте демонстрували їх більше сотні учасників.
Найкращою стала платформа від санаторію “Прикарпатський”, котра отримала приз – 10 000 гривень. Цю платформу представили 30 дітей, що саме зараз тут відпочивали. Діти пройшлися по місту-курорту Яремче у костюмах та виконали українські пісні.
Цікава платформа була у Відділу культури Яремчанського міськвиконкому – інсценоване весілля Олекси Довбуша та Марічки. Всі учасники платформи були одягнуті у національні костюми. Актор, що виконував роль Довбуша з’явився верхи на коні.
Romantik Spa Hotel представив платформу, на котрий пригощали пивом та карпатськими смаколиками. Дівчата на платформі були одягнуті у стилі Октоберфесту.
Усі, хто брав участь у конкурсі платформ, підійшли до цього дуже творчо. Так, можна було побачити платформу з лопатями від гвинтокрила, а також найбільший в Україні джип, зібраний одразу з трьох машин. У ньому одночасно можуть розміститися 11 людей.
За словами ініціатора заходу, голови ради підприємців Яремчанщини та готельєра Івана Гаврона, захід припав до душі не тільки місцевим мешканцям та туристам, але й іноземцям.
"Ми показали, шо українці вміють танцювати і карнавалити. Треба показати українцям та світу, що Карпати – найкраще місце для відпочинку та нам теж є що показати! Показати, що на у нас найкраща кухня, високого рівня сервіс та є чим зайнятися у вільний час. Я мав розмову з туристами з Польщі, то їм настільки сподобався наш карнавал, що вони хочуть зробити щось подібне у Польщі. Ну, і ми, звичайно, будемо продовжувати започатковану традицію і у наступному році знову проведемо Гуцульский карнавал, який стане ще масштабнішим", - говорить він.

На карнавал з'їхалися туристи з усієї України: Запоріжжя, Дніпра, Києва, Ізмаїлу. Часто зустрічалися гості і з закордону, наприклад, з Ізраїлю та Канади. А гості з Литви навіть взяли участь у святковому концерті на честь Дня міста.
"Дуже велика робота була проведена мною, для того щоб затягнути людей з інших країн. Зараз на території Romantik Spa Hotel відпочивають гості з Ізраїлю. Двічі вони святкували тут Песах. А для цього треба було організувати спеціальне харчування та інші речі. Це клопітка праця. При чому кількість гостей з цієї країні в цьому році мала бути більшою, але завадили міжусобиці і непорозуміння в аеропортах. Не так спрацювали наші прикордонники стосовно них. А ми, яремчанці, повинні бути Швейцарією у цьому сенсі, ми повинні мати повний нейтралітет: не звертати увагі ані на національності, ані на колір шкіри, ані на релігію. Ми повинні повернутися до людей обличчям і якісно робити свою роботу", - пояснює голова ради підприємців Яремчанщини та готельєр Іван Гаврон.
Що ж, сподіваємося, що Перший відкритий гуцульський карнавал став лише початком, і кожен рік туристи з Україні та світу могли побачити це яскраве видовище у більшому розмаху та розмаїтті.