Грузія кличе українців у гості / Фото УНІАН

Грузія має намір мінімізувати шкоду для місцевої туристичної галузі від заборони російським авіакомпаніям літати в країну за рахунок переорієнтації ринку під туристів із більш дружніх країн, у тому числі з України.

Про це на прес-конференції в Києві повідомив посол Грузії в Україні Гела Думбадзе, передає кореспондент УНІАН.

Читайте такожПодорож за 300$: Гірське повітря Тбілісі

Відео дня

Серед основних напрямів, за допомогою яких Грузія має намір залучати туристів, дипломат називає морський відпочинок, гірськолижний, винний і медичний туризм, однак і для поїздок вихідного дня на екскурсії країна також добре підходить.

«Взимку це в першу чергу гірськолижний курорт Гудаурі. Для сімейного відпочинку підійде Бакуріані, де до того ж створені хороші умови для лікування хвороб дихальних шляхів. Осінь – це Кахетія, що славиться традиціями виноробства. У цей період туристи можуть особисто взяти участь у зборі врожаю, спробувати сили у виноробстві та, звичайно ж, продегустувати молоде вино», - розповів посол Грузії в Україні Гела Думбадзе в коментарі УНІАН.

За словами грузинського дипломата, в 2018 році Грузію відвідали 170 тисяч туристів з України (6-е місце серед всіх іноземних туристів в Грузії), тоді як кількість російських туристів в Грузії в минулому році склало близько 1,4 млн чоловік. Водночас він констатує, що потік туристів з України до Грузії і в зворотному напрямку – недостатній, і є потенціал збільшити його як мінімум до 400 тисяч чоловік на рік.

При цьому глава парламентського підкомітету з питань туризму Анна Романова констатувала, що чималу роль у збільшенні турпотоку з України в Грузію відіграє створення більш доступних у фінансовому плані пропозицій відпочинку для широких мас населення. Адже поки що пакетним туром в ту ж Туреччину потрапити дешевше, ніж до Грузії.

Читайте такожВ аеропортах Грузії туристам даруватимуть вино

Також через останні подій в Грузії багато туристів побоюються, що через зниження курсу місцевої валюти вартість відпочинку в країні може зрости. Однак посол Грузії в Україні запевняє, що грузинський бізнес адекватно оцінює ситуацію і не має наміру підвищувати ціни. На підтримку цієї тези дипломат навів досвід 2008-2009 років, коли в період російської збройної агресії Грузії вдалося зберегти та переорієнтувати свою туристичну галузь.

Водночас посол Грузії в Україні Гела Думбадзе закликав українських і грузинських туроператорів і авіаперевізників сприяти потоку туристів з України – якщо не здешевленням, то хоча б збереженням цін на найближчий літній туристичний сезон.

Також грузинська влада розраховує на допомогу місцевого бізнесу. Приміром, відомий грузинський бізнесмен Мамука Хазарадзе вже заявив про готовність профінансувати з власної кишені 10 чартерних рейсів з Києва до Тбілісі, щоб українські туристи змогли приїхати і замінити відпочиваючих з Росії.

Ще одне питання, яке хвилює українських туристів, враховуючи останні події в Грузії - це безпека.

«Грузія – абсолютно безпечна країна. Вона визнана однією з найбільш захищених в Європі», - запевнив посол Грузії в Україні у відповідь на побоювання журналістів з приводу того, що через антиросійські протести, що охопили Тбілісі в середині червня, ситуація для туристів може бути не зовсім безпечною. При цьому він додав, що по всій країні добре налагоджена робота поліції, цілодобово працюють камери спостереження, а місцеве населення завжди готове прийти на допомогу туристам, особливо з таких дружніх країн, як Україна.

Читайте такожВідсьогодні громадяни України і Грузії можуть безперешкодно подорожувати за ID-картками

Зазначимо, з України в Грузію літає кілька рейсів до Кутаїсі, звідки всього за півтори години добиратися до Чорного моря, в тому числі від угорського лоукостера Wizz Air. До речі, вже відомо, що авіакомпанія запускає одразу 12 нових європейських напрямків в Кутаїсі.

Також долетіти до столиці Грузії Тбілісі можна літаками авіакомпанії МАУ – рейси виконуватимуться двічі на день, а при купівлі квитків заздалегідь і без багажу ціни можуть бути досить лояльні. При цьому в МАУ констатують, що за наявності попиту готові збільшити кількість рейсів в Тбілісі. А ось в Батумі найбільший авіаперевізник України поки літати не планує.

Водночас долетіти в курортний Батумі, який добре підходить для літнього відпочинку, з України можна літаками авіакомпанії YanAir. Втім, поки це задоволення не з дешевих – квитки туди-назад з багажем без пересадки обійдуться мінімум в 10 тисяч гривень з людини.

При цьому українські авіаперевізники констатують, що однією з проблем, що впливають на ціни авіаквитків до Грузії, є високих збір для авіакомпаній в аеропортах Тбілісі та Батумі, що не дозволяє сильно знижувати ціни на авіаквитки.

Марина Григоренко