REUTERS

Про це розповів заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександр Хуг передає DW із посиланням на німецьку медіакомпанію n-tv.

За його словами, ситуація у регіоні відносно спокійна. Порушення режиму припинення вогню, в основному, відбуваються східніше Маріуполя і навколо Донецького аеропорту.

"Обидві сторони при цьому використовують озброєння калібром понад 100 міліметрів, яких, згідно з мінськими угодами, там бути не повинно. Таким чином, можна сказати, що виведення важких озброєнь досі не завершене", - зазначив Хуг.

Відео дня

Читайте такожОБСЄ: У Широкиному немає електрики та опалення, мирні жителі змушені пити дощову воду (фото)

Причому він відмовився оцінювати, яка зі сторін конфлікту краще виконує мінські угоди. "Найчастіше важко сказати, що стало причиною чергової перестрілки", - пояснив представник ОБСЄ.

Водночас Олександр Хуг наголосив, що діяльність місії спостерігачів серйозно ускладнена в районах, контрольованих бойовиками.

З одного боку, тому що правила безпеки забороняють відправляти неозброєних спостерігачів в ті місця, де їхньому життю може щось загрожувати.

З іншого боку, бойовики не допускають спостерігачів у певні райони, особливо на території, прилеглі до кордону з Росією. "Там, як ми припускаємо, розташовується постійна логістична база, яка підтримує сепаратистів", - заявив Хуг.

Відповідаючи на питання про те, чи можуть спостерігачі контролювати можливе отримання сепаратистами підкріплення з Росії, Хуг зазначив, що у завдання місії входить перешкоджати таким операціям.

"Ми покликані описувати ситуацію на місці. Спостерігачі кілька разів повідомляли про перекидання важких озброєнь зі сходу у напрямку лінії фронту і про наявність спеціальних видів зброї. Крім того, ми часто бачили, що озброєні й одягнені у військову форму люди з відзнаками Російської Федерації проникають на територію східної України", - пояснив заступник голови СММ ОБСЄ.

Раніше в ОБСЄ повідомили, що бойовики продовжують вивозити вугілля з Донбасу до Росії.