У Мінську відбулося перше у 2020 році засідання ТКГ / УНІАН

Українська делегація у Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі запропонувала створити у групі додаткову робочу підгрупу з питань кордону.

Про це прес-секретар представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила у Facebook.

Зокрема, прес-секретар Кучми заявила, що сьогодні у Мінську українська делегація звернула увагу на "невиконання пункту 4 Протоколу за підсумками консультацій ТКГ від 1 вересня 2014 року, відповідно до якого необхідно забезпечити дієвий моніторинг на українсько-російському кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та РФ".

Відео дня

У зв'язку з цим українська сторона "запропонувала створити додаткову робочу підгрупу з питань кордону".

Також Оліфер наголосила, що Україна виступає проти проведення місцевих виборів на окупованих частинах Донецької і Луганської областей без повного відновлення контролю України над кордоном з Росією або ефективного контролю на кордоні з боку міжнародних спостерігачів.

За її словами, як показує практика та результати доповіді Центру з міжнародних миротворчих операцій та Міжнародного центру з проведення миротворчих тренінгів ім. Кофі Аннана, підготовлені на основі аналізу конфліктів у всьому світі провідними експертами, вибори не можуть відбуватися за відсутності необхідного безпечного оточення та дієздатних інститутів.

Читайте такожУкраїнська сторона вже визначила перелік трьох додаткових ділянок розведення сил і засобів на Донбасі – Зеленський

"Йдеться не лише про безпеку волевиявлення виборців, а й про безпечну участь усіх партій та кандидатів. Отже, вибори можна проводити тільки тоді, коли кордони держави перебувають під її повним контролем або контролем міжнародних спостерігачів, інакше не існує жодних гарантій безпеки у день голосування, а також є висока ймовірність маніпуляцій щодо участі у виборах осіб, які не є громадянами держави. В успішних випадках врегулювання конфлікту - зокрема, в Хорватії, Боснії, Ліберії - вибори відбувалися після встановлення ефективного контролю за перетином кордону", - наголосила прес-секретар Кучми.

"Також міжнародний досвід проведення виборів на постконфліктних територіях свідчить, що передчасне проведення виборів та/або неналежна підготовка до них не тільки не сприяє примиренню та реінтеграції, а й може спровокувати відновлення бойових дій. Тільки повернення внутрішньо переміщених осіб і біженців у свої рідні міста і села, їхня участь у виборах здатні забезпечити довготривалий мир", - заявила Оліфер.