Російська авіація може зірвати контрнаступ ЗСУ / фото wikimedia.org

Одним з найбільш значущих факторів, який може вплинути на результат українського контрнаступу, є ефективність російської фронтової авіації. Всі останні місяці вона була відносно пасивною, але зараз активна як ніколи. Про це в коментарі Sky News заявив британський військовий аналітик Шон Белл.

Він зазначив, що протягом останнього року російська фронтова авіація "демонстративно була відсутня". Однак тепер саме російська авіація стала серйозною перешкодою для наступаючих українських військ.

Белл підкреслив, що західні армії завжди спершу забезпечують собі повну перевагу в повітрі перш, ніж почати наземну операцію. Однак Україна не має "такої розкоші". За словами експерта, українці намагаються прориватися вперед за межами зони прикриття своєї ППО. А це "дуже складне завдання, пов'язане з ризиком".

Белл вважає, що російське командування на поточному етапі "менш переймається територією" на півдні і більше зосереджене на тому, щоб завдати українській армії великих втрат і тим самим захистити основні завоювання на Донбасі і в Криму.

Водночас, за словами експерта, на боці України грає та обставина, що російська авіація не володіє необхідними навичками надання безпосередньої авіаційної підтримки сухопутним силам. 

"Атакувати противника, пролітаючи зі швидкістю одну милю кожні шість секунд, не зачепивши своїх солдатів, які знаходяться всього в сотнях метрів від ворога, — це дуже складна дисципліна", – говорить Белл.

Експерт зазначає, що Заходу дійсно можна дорікнути за те, що він не передав Україні винищувачі F-16. Однак тут же Белл нагадує, що українцям потрібні були б роки на те, щоб створити військово-повітряні сили, дійсно здатні протистояти російській авіації.

Український контрнаступ - що відомо

За перший тиждень українського контрнаступу окупантів вдалося вигнати з семи населених пунктів - сіл Лобкове, Левадне, Новодарівка, Нескучне, Сторожове, Макарівка, Благодатне. Загалом від російських окупантів зачистили 90 квадратних кілометрів.

Відносно скромні результати пояснюються тим, що просування вперед вимагає від українських бійців значних зусиль. За словами військового експерта Тараса Чмута, щоб відбувся великий прорив фронту, як під Харковом, спершу потрібно знайти слабке місце в російській обороні.

Вас також можуть зацікавити новини: