Експерти оцінили перспективи російського вторгнення в Україну / фото REUTERS

Чисельність російських військ, розміщених неподалік від українського кордону, не є достатньою для проведення сухопутних операцій.

Таку думку висловили НВ експерти у сфері безпеки.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець пояснює, що для повноцінного наступу особовий склад країни-агресора повинен перевищувати противника за чисельністю в три-шість разів. У РФ, за його даними, переконані, що на Донбасі перебуває 30-35 тисяч військових ЗСУ, проте їх насправді там набагато більше. Експерт також нагадав, що армія України налічує 235 тисяч військовослужбовців і ще 400 тисяч резервістів.

Відео дня

Подібну думку підтримує колишній заступник міністра оборони, адмірал Ігор Кабаненко. 

Читайте такожРозвідка США: Росія планує залучити до нового наступу на Україну близько 175 тисяч військових

"У нас всі погляди спрямовані на схід і північ, але там у Росії немає триразової переваги для проведення стратегічної наземної наступальної операції", - говорить він і пояснює, що без цього наступ РФ на суші буде виглядати авантюрою.

Згурець називає низку переваг у сьогоднішньої української армії:

  • підготовлена система протиповітряної оборони;
  • ефективні системи радіозв'язку Harris;
  • безпілотники Bayraktar;
  • протитанкове озброєння - керовані ракети "Стугна" та "Корсар" від КБ "Луч";
  • ракетні комплекси Javelin.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.