Масштабні атаки українських міст дронами-камікадзе викликали серед українців неабияку дискусію з приводу того, можна чи не можна, варто чи не варто збивати їх цивільним особам, які легально володіють зброєю. 

З одного боку, у деяких випадках цивільні особи можуть застосовувати вогнепальну зброю, зокрема для знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії. Або для захисту цивільних осіб, військових та/або цивільних об’єктів від нападу.

Так, відповідно до частини першої статті 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України.

Відео дня

Також у ст. 43-1 КК України йдеться, що кожна особа має право на захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України незалежно від можливості уникнення зіткнення, заподіяння шкоди або звернення за допомогою до інших осіб чи органів державної влади, Збройних Сил України.

Кожна особа має право на захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України

Ба більше, частиною першою, третьої статті 43-1 КК України встановлено, що "не є кримінальним правопорушенням діяння (дія або бездіяльність), вчинене в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту та спрямоване на відсіч та стримування збройної агресії Російської Федерації або агресії іншої країни, якщо це заподіяло шкоду життю або здоров'ю особи, яка здійснює таку агресію, або заподіяло шкоду правоохоронюваним інтересам, за відсутності ознак катування чи застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інших порушень законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України".

Тобто особа не підлягає кримінальній відповідальності за застосування зброї, бойових припасів або вибухових речовин проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, та за пошкодження чи знищення у зв'язку з цим майна.

Законом України від 3 березня 2022 року №2114-IX, "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" також передбачено, що цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, якщо така зброя застосована на підставі та в порядку, визначених цим законом.

Особа не підлягає кримінальній відповідальності за застосування зброї, бойових припасів або вибухових речовин проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, та за пошкодження чи знищення у зв'язку з цим майна

З іншого боку, згідно з частиною четвертою ст. 43-1 КК України, не вважається виконанням обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України діяння (дія або бездіяльність), спрямоване на відсіч та стримування збройної агресії Російської Федерації або агресії іншої країни, яке:

* явно не відповідає небезпечності агресії або обстановці відсічі та стримування;

* не було необхідним для досягнення значної суспільно корисної мети у конкретній ситуації та створило загрозу для життя інших людей, або загрозу екологічної катастрофи, чи настання інших надзвичайних подій більшого масштабу.

Тому, якщо особа, яка є власником зброї, приймає рішення щодо знищення дрона, вона повинна врахувати всі ризики та дотримуватися загальних принципів застосування вогнепальної зброї. А саме:

* зброя має застосовуватися, коли це є абсолютно очевидним та необхідним;

* зброя має застосовуватися тоді, коли право на самооборону та/або виконати поставлені завдання в інший спосіб реалізувати неможливо;

Якщо особа, яка є власником зброї, приймає рішення щодо знищення дрона, вона повинна врахувати всі ризики та дотримуватися загальних принципів застосування вогнепальної зброї

* зброя має застосовуватися тією мірою, як це необхідно для досягнення мети самооборони та/або відсічі, стримування збройної агресії проти України, якщо це не заподіє стороннім особам і цивільним об’єктам надмірної шкоди порівняно з очікуваними конкретними військовими перевагами.

Що стосується ризиків, необхідно бути впевненим, що у разі, якщо постріл буде здійснено, але куля не влучить в ціль та впаде, це не буде створювати загрозу для життя інших людей. Також треба бути більш-менш впевненим, що наслідки падіння дрона у разі вдалого попадання, становлять меншу шкоду, ніж та, яку міг спричинити дрон-камікадзе. Якщо від кулі або падіння дрона загинуть люди, дії стрільця можуть кваліфікувати як вбивство через необережність (ст. 119 КК України). В цьому випадку відповідальність, в залежності від кількості загиблих, становіть 3 – 8 років позбавлення волі. Друга ймовірна кваліфікація – необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.128 КК України). Це тягне за собою громадські роботи на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Марина Семенова, к.ю.н., адвокат адвокатського бюро ЮФ "Семенова і Партнери"