Експерт пояснив, у чому небезпека путінського "перемир'я" на Різдво / фото ua.depositphotos.com

Російська Федерація оголосила так зване різдвяне перемир'я, щоб піти на прорив. Окупанти продовжують на Донбасі накопичувати війська.

"Поки що йде накопичення російських військ. Причому накопичення вже видно в районі Донецька, схід, південний схід та південь від Донецька в бік Маріуполя і частина Запорізького фронту. Причому насичується та частина Запорізького фронту, яка ближче до Маріуполя. Виходячи з певних дій, швидше за все, готується щось типу різдвяного наступу росіян", - розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

При цьому він вказав, що глава Російської православної церкви Кирило навіть озвучив терміни передбачуваного наступу росіян.

"Коли "головне кадило" виходить та починає говорити про перемир'я. Ось зараз він вже позначив з 6 січня з 12:00 по 24:00 7 січня - це означає, що зібрані на Донбасі резерви чекають команди, яку, швидше за все, віддадуть 6-8 в залежності від рішення військово-політичного керівництва. Перемир'я росіяни завжди використовували. Перемир'я-це означає, що ніхто не стріляє, вони починають підтягуватися до лінії фронту, щоб піти в наступ", - підсумував експерт.

Різдвяне "перемир'я" - що відомо

Глава РПЦ Патріарх Кирил закликав припинити бойові дії на Різдво, щоб "дати вірянам можливість відвідати церковні служби". 5 січня президент Російської Федерації Володимир Путін доручив ввести з 12:00 6 січня до 00:00 7 січня "режим припинення вогню по всій лінії бойового зіткнення".

У свою чергу президент Володимир Зеленський попередив, що Кремль хоче використовувати "перемир'я", щоб зупинити просування ЗСУ на Донбасі і підтягнути техніку, боєприпаси і мобілізованих. При цьому радник голови ОПУ Михайло Подоляк назвав пропозицію Кремля спробою загнати Україну в пастку. 

Крім того, заступник Міністра оборони Ганна Маляр нагадала, що за дев'ять років війни Росія жодного разу не дотримувалася перемир'я.

Вас також можуть зацікавити новини: