Окрім початку військових навчань Росії з Білоруссю на північних українських кордонах, Росія оголосила ще й навчання у Чорному та Азовському морях. Причому заявила, що великі зони навколо Криму будуть закритими і в морі, і в авіапросторі, до 19 лютого. В МЗС України різко відреагували на це, заявивши протест. Дії Росії назвали "черговою загрозою суверенітету України у її територіальному морі та суверенним правам у виключній морській економічній зоні" і у ВМС України.

Ми можемо і повинні покарати Російську Федерацію. Існують чіткі норми і строки навіть щодо заявки про перекриття акваторій морів

Дійсно, перекриваючи морські шляхи, Росія практично унеможливила свободу судноплавства, блокувала практично половину українських портів в Чорному морі і фактично усі в Азовському. Щоправда, в четвер увечері міноборони РФ начебто скасувало закриття вод на Азові. Проте Україна не повинна мовчати про порушення РФ Конвенції ООН з морського права.

Відео дня

Ми можемо і повинні покарати Російську Федерацію. Існують чіткі норми і строки навіть щодо заявки про перекриття акваторій морів. І якщо хоч один пункт порушений, ми можемо вимагати від Росії припинити її дії.

Ба більше, треба виставити їй рахунок за збитки. Але для цього потрібно подати позов з вимогою відшкодування збитків через таке раптове перекриття акваторії до міжнародного морського суду. Якщо ми хоч раз зробимо таке подання, то кількість російських морських "навчань" зменшиться в рази.

Але це стосується лише Чорного моря. Азовське море – внутрішнє. На жаль, на Азові проблеми можна розв’язувати лише в двосторонньому форматі. Не розумію, чому Україна досі не розірвала з Росією цей договір і не провела демаркацію кордонів згідно з міжнародним правом.

Такі дії, точніше бездіяльність, трохи дивують, зважаючи, що Україна планує базу ВМС в Бердянську. Якщо між країнами є добросусідські відносини, то кораблі, катери, які там мають розміщуватись, могли б вільно пересуватися. Але коли Росія блокує навіть наших рибалок… Адже, нагадаю, усі рибні банки знаходяться в українських водах Азовського моря. Та російські сейнери постійно виловлюють рибу на нашій території, біля наших берегів. Причому їх супроводжує російська берегова охорона. Тобто виганяє наших рибалок, щоб надати можливість вилову російським рибалкам. А ми мовчимо.

Зараз треба не мовчати. Але я дуже сумніваюся, що влада піде на жорстке відстоювання позицій країни в цьому питанні та захист інвесторів, які втрачають кошти через блокування Росією морської економічної зони України

Зараз треба не мовчати. Але я дуже сумніваюся, що влада піде на жорстке відстоювання позицій країни в цьому питанні та захист інвесторів, які втрачають кошти через блокування Росією морської економічної зони України. Річ у тім, що бізнес страждає від таких дій. Але що він може зробити? Він може лише виставити державі Україна рахунки про збитки через простой кораблів або витрати пального через обхід закритої зони. Нагадаю, судновласники навіть не бажають фрахтувати судна для перевезення вантажів у "проблемні" порти… Тож бізнес може лише поскаржитись державі. А в суд проти Росії має йти Україна.

Проте політика президента України Володимира Зеленського, на жаль, направлена на примирення. Тому сподіватися, що ми подамо проти Росії в суд на відшкодування збитків через блокаду Чорного моря, не доводиться.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт