У Росії впав літак Іл-76 / скріншот

Літак Іл-76 у Бєлгородській області могла збити російська система ППО. Таку думку з цього приводу в ефірі телеканалу Welt висловив військовий експерт, старший науковий співробітник Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге. 

Те, що літак був збитий, є фактом, це видно з відео, поширюваних в мережах, заявив експерт: "Це виглядає як робота ППО, яка викликала такий вибух".

За його словами, у цьому районі російська сторона постійно використовує систему "С-300" , а про використання там систем Iris-T і Patriot Україною не було відомостей:

Відео дня

"Досі не було ніяких ознак, що Україна могла б розмістити у Харкові, що сильно обстрілюється, такі системи. Отже, все виглядає так, що це міг бути так званий friendly fire (дружній вогонь)".

Ланге впевнений, що, якщо літак збила посійська ППО, РФ буде наполегливо стверджувати що-небудь інше. Він нагадав, що в подібних випадках Росія дуже швидко починає "вкидати" якісь свої наративи, які дуже важко перевірити, і акцентував, що інформацію, яка надходить від російської сторони, потрібно сприймати дуже обережно.

У Росії впав літак Іл-76 - коментар ГУР

У Міноборони РФ заявили, що на борту літака Іл-76, який розбився, були українські військовополонені, і звинуватили Україну в скоєнні теракту.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України поки тільки підтвердили, що 24 січня дійсно мав відбутися обмін полоненими між Росією і Україною. У відомстві додали, що запланований обмін поки не відбувається.

Вас також можуть зацікавити новини: