Іноземні громадяни прибувають в Україну воювати проти РФ \ фото REUTERS

В Україну воювати проти Росії вже прибули десятки іноземців. Вони відгукнулися на заклик українського президента Володимира Зеленського допомогти протистояти країні-агресору.

Як пише британське видання The Independent, серед прибулих - колишні солдати, рятувальники та звичайні цивільні з Нідерландів, Великообританії, Канади, США.

Нагадаємо, кілька днів тому Зеленський закликав іноземних громадян прибути в Україну і допомогти ЗСУ. "Будь-хто, хто хоче приєднатися до захисту України, Європи та світу, може прийти і воювати пліч-о-пліч з українцями проти російських військових злочинців", - заявив він у публічному зверненні.

Відео дня

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пізніше заявив, що країна отримала сотні запитів від іноземців приєднатися до бойових дій і створила новий батальйон під назвою "Міжнародний легіон територіальної оборони України". Він закликав громадян записуватися в нього в посольствах України в своїх країнах. "Їх в'їзд в Україну буде максимально спрощений", - сказав Кулеба.

Група іноземних громадян, які в'їжджають в Україну, щоб воювати, розповіла виданню, що всі вони були шоковані жахливим вторгненням РФ в Україну.

"Я дивився відео і фотографії, які надходили з України, і насправді все зводилося до того, що будь це Канада, ми б хотіли, щоб люди прийшли і допомогли нам", - сказав Ентоні Уолкер, громадянин Канади і сертифікований лікар екстреної медицини.

У понеділок він перетнув польський кордон і сказав, що координував групу з десятка ветеранів армії, включаючи колишнього британського спецпризначенця, який хотів приєднатися до нього. "Я сказав: "Спробуй бути у Львові через 72 години". Я не українець – у мене немає зв'язків з Україною, але я людина - і вони теж". 

Уокер сказав, що вважає своїм моральним обов'язком воювати на боці України. "Я відчуваю себе вимушеним допомогти, оскільки українське населення потрапило в перехресний вогонь конфлікту, який вони не обрали", – сказав він. "Це те, що потрібно. Є люди, які гинуть від справжньої тиранії і гніту".

Інший канадський ветеран армії і колишній пожежник, який попросив залишитися анонімним, сказав, що продає мотоцикл за $11 тис., щоб оплатити поїздку на війну в Україні, де він сподівається працювати військовим медиком", - пише видання.

Інший американський ветеран, який служив в авіаційному підрозділі армії США і має слов'янське походження, сказав, що хотів воювати "з тих пір, як почув про вторгнення Росії".

Ветеран армії США сказав, що як колишній солдат він "знає і несе тягар війни". "У моєї сім'ї давні традиції військової служби. Я теж слов'янського походження, тому відчуваю заклик стати на захист свого народу. Я не закликаю до війни, але якщо війна повинна наступити, відправте мене, щоб у моїй родині був мир", – сказав він виданню.

Дозвіл іноземцям воювати в Україні

Уряди іноземних держав, у тому числі Данії, Латвії і навіть Великобританії, підтримали звернення. Парламент Латвії одноголосно проголосував за те, щоб її громадяни могли воювати в Україні, якщо захочуть, а прем'єр-міністр Данії заявив, що громадянам буде дозволено воювати проти російських військ.

Британський міністр закордонних справ Ліз Трасс викликала суперечки в неділю, коли сказала, що "абсолютно" підтримає британських громадян, які бажають приєднатися до нещодавно створеного міжнародного легіону. Однак пізніше Даунінг-стріт відсторонилася від її коментарів, а міністр оборони Бен Уоллес заявив, що британці без військової підготовки не повинні брати участь у війні в Україні.

За даними BBC, десятки українців, які проживають у Великобританії, також купують зброю і готуються відправитися на передову на своїй батьківщині.