Роман Світан пояснив, чому Росія посилила обстріли Харкова / фото t.me/dsns_telegram

Російські окупанти посилили обстріли Харкова, оскільки хочуть викликати обстріл Бєлгорода у відповідь. Таку думку висловив військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу Роман Світан. 

"Росіянам потрібно зробити з Бєлгорода так званого розп'ятого хлопчика. Свого часу вони підривали будинки своїх же громадян, щоб повісити це на чеченців, привести Путіна до влади і розв'язати Другу чеченську війну. Тоді один з епізодів, пов'язаних із цією історією, назвали "рязанський цукор", а те, що відбувається зараз – "бєлгородський цукор", – пояснив він в інтервʼю виданню "Главред". 

Експерт зауважив, що обстріли Харківщини з території Бєлгородської області ведуться росіянами майже 2 роки. В останні кілька тижнів українські військові завдають ударів у відповідь, аби знищувати пускові установки противника.

Відео дня

"Другий рік росіяни обстрілюють Харків, в основному, із зенітних ракетних комплексів С-300. Такі ЗРК застосовуються в балістичному режимі: вони виводять із ладу інфраструктуру міста і вбивають наших громадян, харків'ян. Знищити ракету С-300 в повітрі практично неможливо. Підльотний час становить 40 секунд, швидкість – більше 3 махів. Перехопити її дуже складно – можна лише знищувати саме пускові установки. Щоб вибити установки С-300, потрібно бити по місцю їхнього розташування - вони знаходяться за Бєлгородом у районі аеродрому. Інакше ми діяти не можемо, тому що загинуло занадто багато харків'ян", – додав військовий експерт. 

За словами Світана, бити по російській території для знищення ворожих ЗРК треба було від самого початку обстрілів Харкова, проте для цього не було достатньо сил і засобів.

"Російські засоби вогневого ураження здатні завдавати ударів на дальності до 100 кілометрів, а нам на такій відстані бити практично нічим. Ми можемо діставати їхні об'єкти у РФ лише, наприклад, "Вільхою" або безпілотниками. Натівське озброєння нам забороняють застосовувати по російській території. Тому ми тут зв'язані по руках і ногах: можемо бити по Росії лише тією зброєю, яку виробляємо самі. В цілому, я думаю, що найближчим часом будуть серйозні відповідні атаки по пускових установках на території Росії. Мета – знищити їх і убезпечити харків'ян від ударів", – резюмував він.

Удари РФ по Харкову

11 січня російські окупаційні війська вдарили по середмістю Харкова. Ворог вгатив по цивільному обʼєкту, постраждали люди. Били з території Бєлгородської області РФ. 

Згодом стало відомо, що "прилетіло" по готелю. Його здебільшого використовували представники ЗМІ. Серед поранених двоє працівників турецького медіа: громадяни Туреччини та Грузії. 

Внаслідок ракетного удару 11 січня постраждали 13 осіб. У поліції вважають, що ціллю ворога були саме іноземні журналісти, які висвітлюють війну.

Вас також можуть зацікавити новини: