Резніков пояснив, для чого потрібне перехідне правосуддя  в ОРДЛО / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Під амністію в ОРДЛО не підпадатимуть зрадники, вбивці, військові злочинці, особи, які скоїли злочини проти людяності та геноцид.

Про це повідомив перший заступник глави української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську, віце-прем'єр-міністр Олексій Резніков в ефірі каналу "Україна 24".

"Ми зараз готуємо пакет законопроєктів про перехідний період, в якому складовою будуть закони і про перехідне правосуддя. Там ми маємо дати відповіді громадянам України, які проживають на окупованих територіях, щоб вони чітко знали, щоб не боялися повернення офіційної України на ці території", - зазначив Резніков.

За словами віце-прем'єра, амністія не чекає зрадників, вбивць, "хто скоїв військові злочини, геноцид проти людства – їм краще дійсно тікати, тому що вони понесуть покарання повністю, не тільки відповідно до українських законів, а й до всіх міжнародних конвенцій"

"Тому не треба боятися слова амністія, довкола якого багато риторики і переживань. Амністія повинна бути, амністія постійно застосовується, ми вивчаємо 260 конфліктів на планеті Земля, які відбувалися. І кожний раз амністію офіційний уряд потім застосовує. Але звісно вона не стосується воєнних злочинців, мародерів, психопатів тощо", - наголосив він.

Кого стосуватиметься амністія в ОРДЛО

  • 17 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права (№2689), що дозволить притягнути до відповідальності воєнних злочинців. Зокрема, йдеться про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України, зміни до закону "Про застосування амністії в Україні", а також техніко-юридичні зміни до Кримінального процесуального кодексу України. У законі про застосування амністії пропонується встановити, що амністія не застосовується за злочини проти миру та безпеки людства, передбачені цими новими статтям ККУ, а також статтям кодексу щодо злочинів агресії, геноциду та злочинів проти людяності.
  • 18 вересня під час Години запитань до уряду в парламенті віце-прем‘єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив,  що Кабінет міністрів запропонує Верховній Раді пакет законопроектів щодо перехідного періоду, зокрема, щодо механізмів перехідного правосуддя. Урядовець зауважив, що після "гарячої" фази будь-якого конфлікту наступає перехідний період, і його важливою частиною є створення механізмів перехідного правосуддя. "Згідно з принципами ООН, це право на правду і право на справедливість. Це компенсація жертвам агресії, це відповідальність. Нам потрібен закон про відповідальність. Нам доведеться визначати, хто такі колаборанти, хто злочинці, а хто заручники. Хто підпадає під амністію, а хто, в жодному разі, ні і має понести покарання по повній", - наголосив Резніков.