Нові жахачки божевільного діда: якою зброєю Путін вирішив погрожувати цього разу

Путін час від часу вирішує пожахати світ російською диво-зброєю, як свого часу Гітлер погрожував Wunderwaffe. І під час урочистостей з випуску чергової партії російського офіцерського добрива для українського чорнозему власник Кремля знову почав брязкати.

Зокрема він повідомив про те, що вже в цьому році на бойове чергування встане важка міжконтинентальна балістична ракета "Сармат". Це та сама ракета, яка базується на Р-36М "Воєвода" від дніпровського КБ "Південне", яка більш відома за назвою "Сатана".

Балістична ракета "Сармат"

"Проведено успішне випробування важкої міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат". Планується, що вже наприкінці року перший такий комплекс стане на бойове чергування", - заявив Путін 21 червня 2022 року.

Але схоже на те, що Путіну нарешті подарували лінійку та глобус, бо він зміг виміряти відстань від РФ до США через Південний полюс, яка становить близько 30 тисяч кілометрів. Чотири роки тому таких точних приладів в нього ще не було і він заявив, що ракета "Сармат" може вдарити по Штатах саме по такій траєкторії, попри те, що  оголошена у РФ дальність польоту ракети - 18 тисяч кілометрів.    

Також у 2018 році командувач російськими ракетними військами стратегічного призначення Сергій Каракаєв заявив, що "Сармат" надійде до військових частину у 2021 році. Щоправда, у 2013 році він називав термін з 2018 року.

А загалом розробка цієї ракети триває вже, як мінімум 13 років і за цей час вона здійснила лише один практичний пуск. Для розуміння, для прийняття на озброєння балістичної ракети підводного базування Р-30 "Булава" знадобилось 32 пуски з 2005 по 2018 рік. А у СРСР аналогічну "Сармату" Р-36 шахтного базування запустили 50 разів за три роки перед тим як прийняти на озброєння.

Тобто насправді РФ лише знаходиться на самому початку довготривалих випробувань, що звісно може не стати на заваді формальному прийняттю абсолютно "сирої" балістичної ракети заради чергової жахачки.

Нові фізичні принципи від Путіна

Також Путін у своїй промові, як Ленін, заповів, що необхідно "ширше, набагато ширше застосовувати робототехніку, новітні засоби управління та розвідки, безпілотні літальні апарати, активно розвивати системи озброєння, засновані на нових фізичних принципах", включаючи "лазерну, електромагнітну та іншу зброю".

В цій сфері не менший прогрес ніж з ракетою "Сармат", бо у 2019 році він заявив, що роботу над такою зброєю вже обговорюють.

"Обговоримо роботу над системами лазерної зброї з використанням вітчизняної оптики та високочутливої оптико-електроніки, включаючи ту зброю, яка ще недавно зустрічалася тільки в фантастичних оповіданнях", - заявив Путін на нараді, присвяченій розвитку Повітряно-космічних сил РФ три роки тому.

Напевно мається на увазі той самий бойовий лазер зібраний з каналізаційних та димохідних труб, який у РФ показали у 2018 році.

Нові жахачки божевільного діда: якою зброєю Путін вирішив погрожувати цього разу

Але будь-яка сучасна зброя, а тим паче робототехніка та дрони, працює завдяки мікроелектроніці. А ситуація з нею для РФ стала катастрофічною, бо єдиний "військовий" процесор "Ельбрус", попри всю його "російськість" вироблялись на тайванській фабриці TSMC.

У травні їх виробництво припинилось і хоча спочатку у РФ відмахнулись, мовляв, будемо робити у Китаї, але згодом вже без жодного пафосу повідомили, що "Ельбрус" будуть виробляти під Москвою, тобто - Пекін відмовив.

Але справа в тому, що у Тайвані вироблялись процесори з топологією 28 нм, а у РФ можуть лише у 90 нм. Для розуміння відставання 90 нм це рівень початку 2000-х років.

Тому, напевно, у РФ для розвитку бойової робототехніки не залишиться жодних варіантів, ніж почати полювання на роботи-пилососи, де встановлюються процесори на технології у 28 нм.

Вас також можуть зацікавити: