Шахта ракети "Сармат"

На тлі посиленого тиску усього цивілізованого світу, прямі звинувачення Кремля у геноциді українців та інших військових злочинах, а також розуміючи невідворотність розплати рашиський фюрер Путін провів випробування своєї нової зброї категорії "аналоговнет".

Йдеться про міжконтинентальну балістичну ракету стаціонарного базування "Сармат", яку 20 квітня запустили з космодрому "Плесецьк" у бік Камчатки. Як завжди у пропагандистів все пройшло за планом, всі боєголовки впали куди цілились. У вигляді доказу - відео зі стартом ракети, якість якого вказує не те, що всі іноземні камери та фотоапарати вже примотали скотчем до  БПЛА "Орлан-10.

Навіщо Путіну "Сармат"

"Сармат" - це міжконтинентальна балістична ракета, яку РФ вимушена максимально швидко поставити на озброєння для того, щоб замінити радянські ракети шахтного базування. В першу чергу РС-20, вони ж Р-36М "Воєвода" більш відомі за натівською назвою "Сатана", які були створені у дніпровському КБ "Південне" та вироблялись на "Південьмаші" з 70-х років. Ця ракета має роздільну бойову частину та забезпечує доставку до 10 ядерних боєголовок потужністю 0,75 мегатонни кожна.  

Строк зберігання цієї ракети у СРСР був визначений у 10 років. Вже у РФ його постійно продовжували, а у 2016 році заявили, що вже після 2020 року її вже точно на озброєнні не буде. Причина максимально проста - підтримувати її боєздатність з 2014 року стало нікому, бо цим займались українські підприємства.

А значення Р-36М "Воєвода" для ракетних військ стратегічного призначення РФ критичне. Саме ця ракета відповідає за доставку до 460 ядерних боєзарядів з, приблизно, 1200, які знаходяться на балістичних ракет наземного базування. Тобто від 42 ракет залежить майже 40% боєздатності "стратегічних військ" РФ. 

Тому і розробляти "Сармат" почали с поспіхом ще на початку 2010-х років, а прийняти на озброєння мали у 2020 році. У реальності перші "кидкові" випробування, коли ракету просто викидають з шахти з опрацюванням окремих елементів типу двигуна стартували у 2018, а перший повноцінний пуск пройшов лише днями.

У СРСР для прийняття на озброєння РС-20 знадобилось п’ять років. Скільки для цього знадобиться РФ - невідомо, бо санкції, технологічне ембарго та банальна деградація військово-промислового комплексу. Минулу абсолютно нову міжконтинентальну ракету Р-30 "Булава" для підводних човнів випробовували цілих 13 здебільшого "ситих нафтодолорових" років.  

Таємниця ракети "Сармат"

Але, для справедливості, випробування "Сармата" все ж таки можуть пройти швидше. Бо якщо уважно придивитись до "унікальної російської розробки" побачити в ній Р-36М "Воєвода" від КБ "Південне" можливо неозброєним оком. З вже публічно відомого: двигун першого ступеня - модернізований РД-264 від Р-36М, концепція "орбітальної атаки" - Р-36орб.

Також у "Сарматі" мають реалізуватися й інші розробки СРСР, які вже виходили на випробування перед його розпадом. Гіперзвукові керовані бойові блоки, які також розроблялись для Р-36, вже у РФ випробувані під назвою "Ю-71". Комплекс активного захисту пускової шахти "Мозирь", який являє собою 100-ствольну артилерійську систему для створення хмари-завіси з 40 тисяч елементів, теж вперше випробували у СРСР.

Ракета "Сармат"​​​​​

Звісно, у головах військово-політичного керівництва Кремля "Сармат" - це чудо-зброя, яка, здатна знищити США ударом через Південний полюс, в обхід позицій протиракетної оборони. І нехай це буде лише одна легка боєголовка, бо інакше заявленої дальності польоту, при штатному навантаженні, у 18 тисяч кілометрів вистачить лише на півдороги. Головне це завити про можливість такого удару, а те що до умовного Хьюстона від стартових позицій ракет у Сибірі через Південний полюс 30 тисяч - ніхто рахувати не буде.

Як ніхто у РФ не буде питати, чому унікальна "аналоговнетна" ракета базується на дніпровській розробці 70-х років. Чому її обіцяли прийняти на озброєння два роки тому, а зараз лише починаються випробування. І навіщо взагалі потрібна така ракета, якщо є не менш "аналоговнетні" "Ярси" та "Тополі". 

Просто ядерна зброя, це одна з останніх скреп, на який ще тримається Кремль. Бо фюрер може заявити, що нова чудо-зброя: "забезпечить безпеку від зовнішніх загроз і змусить замислитися тих, хто в запалі шаленої, агресивної риторики намагається загрожувати".

Ракета "Сармат" -характеристики МБР РС-28

  • Тип базування: шахтний
  • Кількість ступенів: 3
  • Довжина: 35,5 м
  • Діаметр: 3 м
  • Стартова маса: 208,1 т
  • Вага" корисної " навантаження: до 10 т
  • Кількість боєголовок: до 10 по 0,75 мт.
  • Максимальна дальність: 18000 км

Вас також можуть зацікавити: