На території Румунії впали російські дрони / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Після інформації про вибухи в Румунії ударних дронів, які окупанти запустили по українських портах, очікувалась відповідна реакція країни-союзника, але її влада спростувала "приліт". 

Як передає кореспондент УНІАН свою думку на подію під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса" висловив незалежний експерт та доцент історичного факультету Бухарестського університету Клаудіу Діджерату.

Він зазначив, що агресія РФ проти України, в тому числі обстріли дунайських портів, звичайно є порушення міжнародного права. В той же час, влада Румунії запевняє, що не було падіння дронів на її території, та останні 48 годин не було інформації, яка б підтвердила заяву України про це. 

Відео дня

На думку експерта, Україна та Румунія спочатку повинні разом перевіряти таку інформацію, а вже потім робити публічні заяви про падіння дрону. 

"Потрібна тісна співпраця для встановлення усіх обставин. Україні спочатку треба було з’ясувати це з владою Румунії. Треба розуміти, що неузгодженість може вплинути на суспільну думку, а це  може негативно вплинути на інше… Публічні такі заяви потрібно координувати", - сказав він.

Він також наголосив, суспільство Румунії засуджує атаки РФ на українські порти, в тому числі на Ренійський порт, який розташований біля кордону з Румунією. 

"Це впливає на економічну діяльність на територіях біля українсько-румунського кордону. Дельта Дунаю – важливий туристичний регіон Румунії. Всі таки мають негативний вплив на економічну ситуацію", - сказав Діджерату.

Також він сказав: якщо гіпотетично представити, що влучання дронів мали місце на румунській території, то, в будь-якому випадку, відразу робити прямі дії не будуть, бо є певні правила щодо подібних ситуацій. Зокрема, йдеться про координацію між країнами-союзниками. 

"Буде скликане засідання. Після політичних консультацій НАТО буде визнано загальна позиція. Повинно статися обговорення конкретної ситуації. Тобто автоматичної процедури немає. Треба проводити розслідування у кожному випадку. Наприклад, якщо сталося падіння одного дрону, спочатку треба перевірити усю інформацію, факти: чи сталося це випадково, чи є загроза інших падінь (влучань), чи будуть наслідки для безпеки Румунії тощо", - розповів експерт. 

Він наполягає, що треба дослідити всю інформацію, обставини, але, якщо йдеться за уламок,  це не є прямою загрозою для безпеки Румунії. 

В той же час, за його словами, влада Румунії розуміє, що саме відбувається в Україні, засуджує Кремль та каже, що присутність РФ у Чорному морі є загрозою вже останні 15 років. 

Падіння російських дронів в Румунії - що відомо

Як повідомляв УНІАН, вчора вночі після нічної атаки на південь Одещини, у ДПСУ заявили, що на території Румунії впали та здетонували запущені Росією  дрони-камікадзе "Шахед", але у Міністерстві оборони Румунії цю інформацію спростували.

Українські прикордонники просили румунських колег надати можливу інформацію щодо цих випадків, проте вчора відповідь не надійшла.

Вас також можуть зацікавити новини: