Євген Пригожин намагається "повісити" на ФСБ провину за війну в Україні, вважає політтехнолог / фото "Коммерсантъ"

Власник приватної військової компанії "Вагнера" (ПВК "Ліга") - російський бізнесмен Євген Пригожин, якого ЗМІ називають "кухарем" президента РФ Володимира Путіна, намагається "повісити" провину за розв'язування війни проти України на Федеральну службу безпеки.

У західних ЗМІ деякі публікації йдуть явно на замовлення "кухаря" Путіна, наприклад, матеріал про те, що війну з Україною почали директор Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков і секретар Радбезу РФ, екс-глава ФСБ Микола Патрушев, розповів письменник і політтехнолог Михайло Шейтельман у свіжому випуску програми "Аргумент" на УНІАН.

За його словами, на Заході бізнесмен намагається "продати історію" про те, що "з Путіним можна домовлятися, що це все погані хлопці з ФСБ розв'язали цю війну".

"Приблизно з 1 вересня Пригожин став політиком публічним - він став таким героєм, став ходити з цими зірками героя. Він став роздавати інтерв'ю... якщо до цього Пригожин вже володів якимось таким... медійним ресурсом, він володів ще до того, як став публічною особистістю. На нього працювала якась певна кількість людей... У нього телеканал, не пам'ятаю який...", - сказав експерт.

Шейтельман додав, що зараз Пригожин явно розширює свій вплив.

"...Якісь публікації в західній пресі явно на замовлення Пригожина йдуть. Ну, наприклад, публікація про те, що війну розв'язали Патрушев і... Бортніков... це пригожинський взагалі наратив, він намагається зняти провину з Путіна, він намагається знищити Патрушева і ФСБ, це його війна. Він намагається на Заході продати історію - Пригожин, що Путін не при справах...", - додав співрозмовник.

Роль Євгена Пригожина під час війни РФ проти України - найважливіші новини

Євген Пригожин особисто вербував ув'язнених до лав найманців, щоб вони воювали проти українців.

ЗМІ не раз писали, що "кухар Путіна" конфліктує з Міноборони РФ і звинувачує військове командування в провалах.

У британській розвідці зазначили, що Пригожин перестав робити вигляд, що не пов'язаний з ПВК "Вагнера", і намагається підвищити свій авторитет

В американському Інституті вивчення війни (ISW) повідомили, що дії Володимира Путіна в Україні залежать, зокрема, від сил ПВК.

Вас також можуть зацікавити новини: