БПЛА" Форпост " / Міністерство оборони РФ

Збройні Сили України перейшли до регулярного знищення російських коштовних дронів "Форпост", який належить до класу тактичних дронів, які здатні перебувати у повітрі близько 18 годин на відстані до 250 км, а також не тільки вести розвідку, але і підсвічувати цілі лазером для високоточних боєприпасів.

Але таким можливостям "Форпост" зобов’язаний не "рашиській конструкторській думці", а Ізраїлю, який у 2010 році продав ліцензію на збирання свого дрона Searcher II від Israel Aerospace Industries.

"Форпост" з Ізраїлю

Завдяки підписаній угоді, яка, за публічною інформацією, коштувала відносно мало - 300 млн доларів, РФ отримала права з ізраїльських комплектуючих збирати копію Searcher II. Ця сума відносно мало корелюється із відомою вартістю Searcher II - 7 млн доларів за один комплекс.

У будь-якому випадку, спершу крупновузлове збирання цих дронів займався Казанський вертолітний завод, а з 2012 - Уральський завод цивільної авіації у Єкатеринбурзі.

БПЛА" Форпост " / Міністерство оборони РФ

Станом на 2014 рік було відомо про виробництво шести комплексів, у 2017 - 30 по три дрона у кожному. А у 2019 році рашисти, як вони запевняють, провели повне імпортозаміщення.  

Але, аналіз уламків "Форпостів", яких почали активно збивати, зокрема у районі Одеси, зможе детально пояснити, скільки в ньому російських компонентів, а скільки з іноземних країн. Бо вже доволі конкретні питання вже сформувались до постачальників комплектуючих до іншого рашиського дрона - "Орлан-10". Який звісно теж у РФ "повністю імпортозамістили".

У будь-якому випадку саме Israel Aerospace Industries рашисти мають завдячувати взагалі наявності БПЛА такого класу у своїх рядах. Завдяки оптичній станції, яка оснащена потужним телевізійним та тепловізійними каналами цей дрон може розрізняти цілі типу танк на дальності близько 8 км. Це означає, що дальність виявлення бронетехніки у 1,5-2 рази більша.

Що ще небезпечніше, цей дрон може вести підсвітку цілей лазерним променем для того, щоб наводити високоточні ракети чи снаряди. Зокрема саме він може підсвічувати цілі для російського 152-мм снаряду "Краснополь".

БПЛА "Форпост-Р"

Через те, що "Форпост" залишався єдиним відпрацьованим рішенням із доведеною ефективністю, у РФ почались роботи по підвищенню його характеристик.

У 2019 році у РФ продемонстрували оновлену версію - "Форпост-Р", який отримав оновлення каналу зв’язку, який розширив дальність дії до 350 км. Також заявлялось про розробку для нього підвісних контейнерів з додатковими системами. Зокрема радару для виявлення цілей на землі, комплексу радіотехнічної розвідки, а також ретрансляції сигналу.

Також із певною гордістю було заявлено, що тепер двигун у "Форпост-Р" - російський АПД-85, потужністю у 85 к.с., який потужніший за німецький 50-сильний Limbach L550, який ставили раніше. Але при цьому, вже якось без акцентування, йшлось про збільшення ваги дрона з 450 до 500 кг.

Звісно про ще одну деталь "імпортозаміщення" у РФ намагаються взагалі не згадувати. Заміна двигуна призвела до зменшення максимальної висоти польоту. Якщо в оригінального Searcher II - 7 км, то у модернізованого рашистами - 5-6 км.

І це йдеться про максимальну досяжну висоту, в той час, коли звичайна експлуатаційна - нижче. І це вже робить "Форпост-Р" цілком досяжним для всіх армійських засобів ураження повітряних цілей, включно із ПЗРК. Особливо із наведенням за лазерною стежкою, таких як британські StarStreak і Martlet.

Також велись розробки зі встановлення керованого озброєння - мініатюрних бомб КАБ-20, відвертої кальки з MAM-L для Bayraktar TB2. Але на практиці їх використання "Форпостом-Р" ще сильніше зменшит льотні характеристики.

Характеристики " Форпост "(Форпост-Р)

  • Довжина: 6 м
  • Розмах крил: 9,1 м
  • Крейсерська швидкість польоту: 150 км / год
  • Максимальна швидкість польоту: 200 км / год
  • Дальність управління: 250 км (350 км)
  • Максимальна висота польоту: 7 км (5-6 км)
  • Потужність силової установки: 50 к. с. (85 к. с.)

Вас також можуть зацікавити: