Експерт пояснив логіку США у питанні допомоги Україні / фото ua.depositphotos.com

Управляючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній розповів, чи може Україна, після візиту до Києва міністра оборони США, розраховувати на отримання більшої кількості зброї або на розширення дальності її використання. 

В ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону "Єдині новини" експерт зазначив, що візит глави Пентагону Ллойда Остіна дає можливість нашим західним партнерам отримати більш повну інформацію про військові потреби та проблеми України, яку не можливо надати під час телефонних розмов.

"Взагалі Остін є лобістом надання Україні допомоги. На слуханнях в Сенаті США він чітко зазначав, що Україні потрібно допомагати і якщо тут не зупинити Росію, то потім доведеться американських солдат надсилати в Європу. Він проводив прямі паралелі з Першою і Другою світовими війнами, коли в американців була така модель невтручання у війну в Європі, а потім все одно вони були змушені надсилати війська, тому що не зупинили на підступах. Тому, це дуже гарний знак. Тим більше напередодні "Рамштайну", де будуть збиратись всі голови оборонних відомств, щоб прискорювати процеси надання зброї", - акцентував Загородній.

Відео дня

Водночас, потрібно чітко розуміти, що використовувати західну зброю для ударів по території РФ, Україні не дозволять. "Ймовірність дуже мінімальна. Оскільки це взагалі політика США стосовно ядерних держав. Якщо уважно подивитись, наприклад, чим озброєна армія Тайваню і Південної Кореї, там є американські літаки, зенітні ракетні комплекси Patriot, але ракет немає. "Томагавки" вони не дають. Ракети великої дальності Тайвань і Південна Корея роблять самі. Тому що це політика США, яка полягає в конкретному питанні, щоб Америка не була втягнута у війну з Китаєм, така сама логіка з Російською Федерацією", - пояснив Загородній . 

Експерт вважає, що без перенесення війни на територію РФ, без порушення їх логістики, без знищення їхніх промислових підприємств, вона затягнеться надовго. Але, враховуючи те, що для ударів по території Росії, Україна може застосовувати зброю тільки власного виробництва, питання безпеки "потрібно брати у власні руки"

"Україна змушена буде сама робити зброю і переносити війну на територію Росії. Це виключно наша компетенція - зброя власного виробництва. Це наша війна, гинуть наші громадяни. Ми повинні розуміти, що безпеку, все ж таки, потрібно брати у власні руки і розширювати масове виробництво саме на території нашої держави. Снаряди, наприклад, 152 мм по території Росії українського виробництва можна застосовувати, а якщо це буде західного виробництва, то не можна. Ми чітко повинні розуміти ці обмеження",- акцентував Загородній.

Він звернув увагу, відколи Україна почала виробництво власних надводних дронів, то вирішилось питання із "зерновим коридором". "Тепер і Ердоган нам не потрібен, коли він ходить зі своєю комісією. Тому що СБУ "наштампувало" дрони Sea Baby "Морський малюк". Уявіть собі, якщо в нас буде не тисячу дронів, а десять тисяч, які будуть патрулюватимуть територію Чорного моря", - додав Загородній.

Експерт зазначив, щоб не залежати від зовнішніх факторів і рішень, потрібно виробляти власну зброю саме на території України.

"Найкраще виробництво зброї розгортати не на території Європи, а саме на території України. Тому ще це і податки, і робочі місця, і питання обмеження військових технологій. Військові технології завжди потрапляють під обмеження і якщо ми виробимо продукт на території Європи, то вже буде велике питання, це західний продукт чи український, чи дадуть його експортувати в Україну. Якщо в нас будуть свої ракети, дрони, то ми нікого і нічого не будемо запитувати, чи нам бити або не бити. Тільки буде питання - сьогодні Брянськ чи Краснодар, або інше місце буде нашою ціллю",- акцентував Загородній.

Він резюмував, що Україна повинна мати незалежність і автономність у питанні зброї. "Щоб не хапатися за серце і не тягнутися за валідолом, чи буде голосування (у сенаті США - УНІАН) або ні",- підкреслив експерт.

Візит Остіна в Україну: що відомо 

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада з візитом до Києва прибув міністр оборони США Ллойд Остін разом із делегацією з Пентагону. 

Представники делегації розповіли, що США зможуть продовжувати постачати військову допомогу Україні "принаймні, протягом деякого часу". Водночас зазначивши, що сама допомога надається "дозовано".

Також, Міноборони США оголосило про надання додаткової допомоги в сфері безпеки та оборони. В пакет включені додаткові засоби ППО, артилерійські боєприпаси, протитанкова зброя та інше обладнання. 

Вас також можуть зацікавити новини: