Експерт оцінив збитки РФ після ударів українських сил / колаж УНІАН, фото з соцмереж, скріншот

Військовий експерт, засновник БО "Реактивна пошта" Павло Нарожний оцінив збитки, завдані Росії під час останніх ударів по кораблях ворога в окупованому Криму та інших обʼєктах на території самої РФ. Йдеться про мільярди доларів.

"Я не беруся оцінити загальні економічні масштаби, зокрема й те, скільки вартує судноремонтний завод, по якому вдарили нещодавно. Були знищені підводний човен і корабель, також постраждали доки, у яких відбулися вибухи. Однозначно можна сказати, що інфраструктура цього заводу була порушена. Я навіть не уявляю, скільки може коштувати ремонт і скільки часу треба, щоб його відремонтувати, чи побудувати. Можна також згадати вибух на заводі артилерійських боєприпасів у Сергієвому Посаді Московської області. Тут йдеться про мільярди доларів, щоб такий завод збудувати з нуля", – розповів він в інтервʼю УНІАН.

Водночас якщо говорити про удари по аеродромах, то тут уже питання вартості кожного літака, стверджує фахівець. Наприклад, літаки Ту-22 в Росії не виробляють, тому у цьому випадку йдеться про дуже дорогі удари.

Відео дня

"Якщо говорити про знищення систем ППО, зокрема С-400 на Тарханкуті у Криму, то така система коштує 1,2 млрд доларів кожна одиниця, а ми знаємо про знищення, як мінімум, двох", – наголосив Нарожний.

Експерт згадав і про нещодавно знищений підводний човен, який було виведено з ладу після удару по окупованому Севастополю.

"У них таких чотири. Тобто була знищена одна чверть від усіх наявних підводних човнів-носіїв "Калібрів", якими Росія завдає ударів по Україні. А нові підводні човни вони в Крим не можуть пригнати морем та не можуть перевезти залізницею", – сказав він.

На жаль, у ворога є фінансові можливості для того, щоб відновити втрачене майно. Тут постає питання в санкціях – чи зможе Росія придбати необхідне для цього обладнання. 

"Навіть, якщо якось вони можуть обійти санкції, то тут і питання грошей, і питання часу. Адже вони мають закупити обладнання, підключити його та протестувати, а вже потім налагодити виробництво (високотехнологічне виробництво коштує багато мільярдів доларів). Тут дуже важливе питання якості вироблених боєприпасів, адже невелика помилка під час виготовлення дуже сильно впливає на їхню якість. Якщо говорити про бронетехніку, то росіяни, наприклад, зараз не встигають відновлювати танки, які до цього перебували на зберіганні. Хоча це не виробництво, а просто ремонт. Однак, навіть це вони налагодити не можуть. Тобто, у них є танки на складах, але вони не встигають їх відновлювати у такій кількості, з якою Україна їх знищує. Але в цілому удари, яких зараз завдає Україна по російських тилах, – це дуже серйозні удари по спроможності ворога продовжувати війну", – додав Павло Нарожний. 

Удари по Росії та окупованих територіях: останні новини

На Кінбурнській косі ЗСУ знищили російську РСЗВ "Град". Росіяни ховалися для нанесеня вогневого удару, проте українські захисники змогли вистежити ворожу техніку та знищили її. 

В окупованому Криму було знищено одразу два російські кораблі – великий десантний корабель "Мінськ" та підводний човен "Ростов-на-Дону". Після цього росіяни почали ховати свої кораблі подалі. Речник української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук розповів, що одні кораблі РФ виводить подалі в море, а інші – ховає біля Новоросійська.

Вас також можуть зацікавити новини: