Україна вже показала свій військовий потенціал / t. me_V_Zelenskiy_official

У 2023 році українці мають кілька потужних приводів для оптимізму, хоча війна з Росією поки ще далека від завершення. Про це заявив експерт аналітичного центру у Вашингтоні Atlantic Council Брайан Меффорд

На його думку, за минулі десять місяців російського вторгнення вже стали очевидні тенденції, які вказують на перемогу України в перспективі. При цьому Меффорд назвав вісім ключових факторів, які мають вирішальний вплив на бойові дії в новому році.

1. Військова підготовка України. Перші місяці повномасштабного вторгнення показали, що українська армія пройшла великий шлях після поразок 2014 року, і за рівнем своєї підготовки сьогодні вона досягла або навіть перевершила стандарти НАТО. 

Відео дня

Перевага росіян в чисельності живої сили і техніки не дала їм переваги в бою проти більш кваліфікованих і мотивованих українських солдатів, вважає експерт.

2. Стійкість українців. Народ України показав рішучість до боротьби, попри обстріли, окупацію, відключення електроенергії та військові злочини росіян.

"Весь світ був приголомшений і вражений видатною силою і мужністю, продемонстрованими українським народом у 2022 році. Тим часом Росія була захоплена зненацька", – говорить Меффорд.

3. Англо-американські союзники. Експерт зазначає, що Україні пощастило отримати допомогу США і Великобританії, чия зброя, розвіддані та інші види підтримки дали змогу знищити значну частину російської армії. 

4. Солідарність поляків. Попри складний історичний досвід відносин двох народів, зараз зв'язки між українцями і поляками міцніші, ніж будь-коли. Йдеться не тільки про прийом біженців в Польщі, але також про військову допомогу, навчання солдатів і дипломатичну підтримку.

5. Турецька підтримка. Меффорд зазначив, що позиція Туреччини в цій війні залишає місце для дискусій.

"Але ніхто не може заперечувати, що турецька допомога за останній рік стала величезним подарунком для України", – заявив експерт, згадавши турецькі БПЛА, закриття Босфору для російського флоту і дипломатичну допомогу в зерновій угоді.

6. Об'єднана Європа. Спроба Кремля розділити європейців за допомогою енергетичної "зброї" провалилася, ЄС став лише міцнішим на тлі російського вторгнення в Україну. Раніше нейтральні країни - Швеція і Фінляндія – вирішили приєднатися до НАТО, який також став сильнішим.

7. Імперська зарозумілість Росії. Вторгнення в Україну зруйнувало міф про військову міць Росії, оголивши непривабливу реальність. До того ж Кремль опинився в максимальній міжнародній ізоляції з часів більшовицького перевороту 1917 року.

8. Лідерство президента Зеленського. Меффорд вважає, що поведінка українського президента в умовах російського вторгнення стала "найбільшою несподіванкою для світу". 

"Якби Зеленський вирішив переїхати до Львова або взагалі покинути Україну і створити уряд у вигнанні, це різко збільшило б шанси падіння Києва. Його рішення залишитися в столиці країни стало одним з поворотних моментів всієї війни", – упевнений експерт.

Війна в Україні: сценарії майбутнього

Глава військової розвідки України Кирило Буданов вважає, що у 2023 році війна з Росією закінчиться перемогою України. У самій Росії цього року відбудеться зміна влади.

Колишній командувач військ США в Європі, відставний генерал Бен Ходжес вважає, що ЗСУ зможуть звільнити Крим вже до осені. Але умовою цього він назвав стабільні поставки західної зброї.

Колишній генерал Бундесверу та НАТО Ганс-Лотар Домрезе прогнозує багатомісячну патову ситуацію на фронті, після чого, на його думку, сторони домовляться про припинення вогню вже на початку літа.

Вас також можуть зацікавити новини: