Іноді екіпаж може мати 10 ідентифікованих цілей, але лише два-три безпілотники / фото t.me/ministry_of_defense_ua

Українські солдати, які пілотують невеликі і дешеві штурмові дрони, висловлюють стурбованість тим, що, незважаючи на те, що вони були піонерами в їх використанні, тепер їх противник обходить їх, оскільки Москва вкачує гроші і ресурси в свій сектор безпілотників.

Використання в бою маневрених дронів з видом від першої особи (FPV) було однією з найуспішніших з різних недорогих стратегій, які Україна використовувала для захисту від повномасштабного вторгнення з боку Росії, пише Euractiv.

Однак Москва також поступово копіює та розширює використання цих безпілотників, які спочатку були створені для гонок любителями та ентузіастами, але були модифіковані для перевезення вибухівки, що призвело до руйнівного ефекту.

Відео дня

Щотижня публікуються кадри бортових камер з FPV, які коштують кілька сотень доларів, летять назустріч ворожим танкам і радіолокаційним системам вартістю в мільйони і знищують їх.

У полі на сході Донецької області, куди вони прибули для виконання випробувального польоту, пілоти дронів з 80-ї повітряно-десантної бригади, що борються під Бахмутом, заявили, що Росія бере верх за рахунок більш організованих поставок і збільшення витрат.

"Їхні дрони завжди в повітрі, вдень і вночі. Ми бачимо, що вони налагодили серійне виробництво безпілотників для розвідки, спостереження і для ударів", - розповів 34-річний командир взводу дронів з позивним "Комрад".

Хоча важко точно оцінити чисельну перевагу Росії в FPV (а досвід підрозділу під Бахмутом дає лише уявлення про те, що відбувається), Комрад оцінив його приблизно в два рази більше, ніж Україна мала на своїй ділянці фронту.

"Дрони змінюють правила гри в цій війні. Якщо ми все зіпсуємо, все буде складно", - сказав він.

Комрад каже, що його екіпажі можуть виконувати до 40 ударних місій на день, але часто це число набагато менше через брак дронів.

Старший сержант роти дронів бригади, 57-річний колишній керівник підприємства з позивним "їжак", розповів, що іноді у екіпажу може бути 10 ідентифікованих цілей, але тільки два або три дрона.

"Таким чином, ми можемо вразити двох або трьох, але нам доведеться відпустити сімох, тому що нам нічим їх вразити", - сказав він.

"У нас є навчені, мотивовані люди. Але іноді ми відчуваємо дефіцит, і якщо уряд почне великомасштабне виробництво цих дронів, баланс війни схилиться на нашу користь", - сказав він.

Виробництво дронів в Україні та РФ

Цього року Росія збільшила виробництво FPV-дронів. У травні цього року російське державне оборонне підприємство оголосило, що планує почати виробляти до 3000 таких пристроїв на місяць.

Семюел Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки, заявив, що Росія значно збільшила виробництво FPV завдяки групам добровольців, які одні, ймовірно, виробляли багато тисяч дронів на місяць, а також оборонному сектору, який також розширював виробництво дронів. такі дрони.

Тим часом уряд України профінансував виробництво більш великих і далекобійних дронів для розвідки і нападу, проте переважна більшість невеликих пристроїв бойового рівня протягом всієї війни купувалася цивільними організаціями і на пожертвування приватних осіб.

Міністр цифрових технологій України Михайло Федоров повідомив Reuters у вересні, що в 2023 році Україна збільшила загальне виробництво повітряних дронів більш ніж в 100 разів. Інший міністр заявив у жовтні, що до кінця цього року Україна вироблятиме "десятки тисяч" дронів на місяць. 

Вас також можуть зацікавити новини: