Світан відповів, чим могли збити в Україні російські літаки А-50 та Іл-22 / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Міноборони РФ

Військовий експерт Роман Світан перерахував мінімум три види зброї, якою Україна могла знищити путінський "сарай з крилами" - літак А-50. 

Він уточнив, що поки що можна стверджувати лише про його ліквідацію. Оскільки фото, які публікували минулого тижня російські пабліки з "продірявленим" Іл-22, були фейковими. Про це Світан заявив в ефірі програми "Аргумент"

"Знищений літак був один - А-50, летючий радар. Пошкоджено командний летючий пункт Іл-22. Це як мінімум пошкоджений, поки що про це є суперечлива інформація. Ті фото, які були поширені в мережі, це не його фотографії. Тобто там ще питання, може його теж вже немає", - акцентував Світан.

Він пояснив, що в небі України вдалося завдати удару не просто по дорогих одиницях авіації ворога. Йдеться про тандем, який виконував серйозне завдання з управління військами: повітряним рухом і наземними операціями. "Тому знищення цього тандему, особливо офіцерів штабу і командного пункту... Відновити його дуже складно, хоча росіяни вже намагаються. Вони запустили ще один А-50, щоб "дивитися". Але закінчитися це, швидше за все, погано. У нас є достатня кількість механізмів, як можна було знищити на такій дальності цей А-50", - заявив Світан.

Серед таких механізмів військовий експерт перерахував: 

  • "Блукаючий Patriot" з дальністю за 150 км, який вже працює в Україні;
  • якийсь французький ракетний комплекс з ракетами певних модифікацій (Aster 30) з дальністю до 300 км;
  • якісь з натовських літаків. Можливо, Reaper або F-16. 

Світан не виключає, що саме за рахунок ракет F-16 "летючий сарай" Путіна вдалося збити. 

"Тобто у нас як мінімум три таких механізми дальніх для знищення цих "летючих сараїв"... Такий "сарай з крилами" - це дуже хороша ціль, він світиться як новорічна ялинка для будь-якої системи, яка може дістати за дальністю", - підсумував він. 

З'явилися деталі про долю екіпажу А-50

Інформація про ліквідацію літака-розвідника А-50 з'явилася 14 січня. Вранці наступного дня цей факт офіційно підтвердив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Також він говорив, що Повітряні сили завдали удару по ворожому борту Іл-22. Україна не називала зброю, якою завдала ударів по літаках. 

Однак після цієї "перемоги" армії України стали з'являтися деталі про долю екіпажу і про те, кого ЗСУ могли ліквідувати. Зокрема, секретар РНБО Олексій Данілов повідомляв, що на борту А-50 міг летіти російський генерал. Чиновник підкреслив, що це лише попередня інформація.

РосЗМІ 18 січня інформували, що була ліквідована ціла пачка окупантів. Згадувалося знищення полковника, підполковника і двох майорів. Офіційно в Росії екіпаж А-50 вважається зниклим безвісти. Командування частини, де базувалися льотчики, ні про яку жалобу не оголошувало, повідомляв проект "ВЧК-ОГПУ", посилаючись на слова дружини одного зі знищених льотчиків. 

Вас також можуть зацікавити новини: