БПЛА долітають вже до Татарстану / Колаж УНІАН / Скриншоты

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан розповів про виклики для РФ після атак по нафтопереробному заводу в Нижньокамську та підприємству зі збирання ударних безпілотників типу "шахед" в місті Єлабуга.

НПЗ у Татарстані не є другорядним об’єктом і входить у п’ятірку найбільших об’єктів нафтової промисловості РФ. А ціллю знову стала труба первинної російської нафтопереробки, зазначив експерт в ефірі телемарафону.

"Мова йде якраз вже про системність - це вже тринадцята ціль. Але вона розташована набагато далі, понад 1200 км. Це перший раз рекордна відстань, бо до цього вважали, що наші дрони б’ють на відстань приблизно максимум 1000 км., за оцю межу європейської частини дрони не переходили. Те, що вони долетіли понад 1200 км. означає абсолютний виклик для росіян. Доведеться десь забезпечити засобами ППО і свої інші об’єкти, набагато глибше в глибину своєї території",- акцентував Кузан.

Відео дня

Він додав, що росіянам навіть важко погодитись, що Україна набуває таких ударних спроможностей та паритету по дронам. Зокрема, про це свідчать коментарі окремих мілітарних російських блогерів, які говорять, що нібито "Казахстан надав свою територію для українських спецпризначенців", щоб звідти завдавати ударів. 

"Не погоджуються з тією думкою, що поступово ми набуваємо таких самих схожих ударних спроможностей, звичайно ще далеких від їхньої ракетної програми, але, принаймні в плані дронів та їх точності, ми дійсно набуваємо паритету. Це звичайно виклик, зокрема, для всієї нафтової промисловості РФ", - пояснив Кузан.

Експерт зауважив, що до цього Татарстан вважався відносно безпечним регіоном Росії, тому саме там знаходилися технологічні спроможності країни-агресора. Серед них завод зі збору безпілотників в Єлабузі.

"Ще минулого року було зафіксовано технічні та виробничі цехи в таких промислових приміщеннях і в торгівельних центрах, де знаходилися цехи зі збирання дронів. Там вони розміщувалися під звичайною металопластиковою покрівлею. Тобто, вони не були захищені,  їх навіть не ховали",- акцентував Кузан.

Він додав, росіяни були повністю переконані в тому, що це абсолютно безпечна територія і все можна розташовувати в фактично складських приміщеннях торгівельних центрів. "Разом складські і виробничі приміщення. Тобто, там і люди працювали, і деталі зберігалися. І такі бойові компоненти, як вибухівка, там також зберігалася. Це стало абсолютною несподіванкою для всього путінського режиму. Це абсолютно змінює всю логістику, яку їм доведеться тепер перебудовувати, щоб виготовити чергову партію дронів", - підкреслив експерт.

Удари по Татарстану: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 2 квітня на території Росії було атаковано два об’єкти в Татарстані. На нафтопереробному заводі у Нижньокамську після влучання в установку первинної переробки нафти виникла пожежа

Також ще однин удар прийшовся по підприємству зі збирання ударних безпілотників типу "Шахед" (росіяни називають "Герань-2"), яке розташоване в місті Єлабуга за більш ніж 1000 км. від кордону з Україною.

Варто зазначити, що це найглибші удари по території Росії за весь час повномасштабного вторгнення. Для удару по НПЗ "Танеко" в Татарстані дрон пролетів щонайменше 1300 кілометрів від лінії фронту. 

Вас також можуть зацікавити новини: