РФ знизила кількість обстрілів з території Білорусі / фото МО Росії

Росія практично не запускає по Україні ракети з території Білорусі, оскільки у неї закінчилися "Калібри" сухопутного базування для комплексів "Іскандер".

Військовий експерт Олег Жданов в інтерв'ю "РБК-Україна" пояснив, що їх дальність становить близько 1500 кілометрів і вони здатні покрити всю територію України.

"Іскандер" звичайною балістичною ракетою може виробляти пуски на відстань до 500 кілометрів. Тому з Білорусі вони вже фактичні нікуди не дістають. Наскільки я знаю, буквально днями був пуск ракети з території Білорусі. Мабуть, якийсь підрозділ "іскандерівський" вони там залишили", - зазначив він.

Відео дня

За його даними, агресор перекинув основні ракетні бригади в Бєлгородську і Ростовську області. Звідти вони обстрілюють ті українські території, на які вистачає дальності ракет.

"Калібри" залишилися на Чорноморському флоті, тому на нього вони перекинули навантаження на запуски ракет. Потім вони підключили підводні човни, щоб збільшити кількість запусків. А зараз до бомбардування України агресор підключив ще стратегічну авіацію. Вона обстрілює нас ракетами повітря-земля, не залітаючи на територію України. Для цього Росія використовує бомбардувальники ТУ-22М3 і ракети "онікс", Х-59. Тобто вони дійшли до старих радянських запасів. Наприклад, сьогодні (розмова відбулася 7 травня, - ред.) Сумську область обстрілював СУ-35 ракетами Х-59. Залежно від типу ракети, їх дальність становить 200-600 кілометрів", - розповів експерт.

Відзначимо, днями в Білорусі зняли розвантаження ешелону з великою кількістю військової техніки.