Окупований Донецьк "готують" до російських виборів / фото Facebook Денис Казанський

Росія масовою паспортизацією окупованого Донбасу й планами залучити мешканців ОРДЛО до голосування на виборах до Держдуми руйнує мінський процес.

Про це написав у Facebook журналіст й учасник української делегації в ТКГ щодо Донбасу Денис Казанський. Він також оприлюднив фото окупованого Донецька, який наразі завішаний інформацією про майбутні вибори до Думи.

"Москва в унісон з проросійськими політиками в Україні постійно стверджує, що українська сторона не виконує Мінські угоди. Недавно черговою порцією заяв з цього приводу розродився Лавров. Однак в реальності сама ж Росія робить усе, щоб повністю зруйнувати мирний процес та зробити реінтеграцію ОРДЛО неможливою. Зараз на непідконтрольній території Кремль активно продовжує роздачу російських паспортів та намагається максимально залучити населення ОРДЛО до участі у російських виборах до Держдуми. Увесь Донецьк зараз завішаний рекламними бордами із закликами брати участь у виборах. Причому, немає агітації за якусь конкретну партію - помітно, що головна мета просто затягнути максимальну кількість людей у російський політичний процес. Створити відповідну картинку", - пише Казанський.

Відео дня
Так виглядають вулиці Донецька / фото: Facebook Денис Казанський

Він нагадав, що проведення російських виборів і паспортизація суперечать Мінським угодам, у їх пунктах немає відповідних норм.

Читайте такожПартія Путіна проведе зліт в окупованому Донецьку напередодні виборів у Держдуму РФ

"Таким чином своїми діями РФ сама знищує той текст угод, на виконанні якого наполягає. Навмисно робить усе, щоб ситуація пройшла точку неповернення. З одного боку Кремль блокує модернізацію Мінських угод, яка б зробила можливим їхнє виконання та звинувачує Україну у небажанні домовлятися. З іншого - сам демонстративно палить мости між ОРДЛО та Києвом", - вважає журналіст.

Нагадування про вибори - всюди / Facebook Денис Казанський

Виходом з цієї ситуації він називає посилення міжнародного тиску на Москву.

Вибори до Держдуми РФ і реакція України

  • Раніше ЦВК РФ схвалила залучення мешканців ОРДЛО з російськими паспортами до електронного голосування на парламентських виборах в РФ, що відбудуться 17-19 вересня 2021 року.
  • МЗС України закликало Росію скасувати рішення й висловило рішучий протест діям окупантів. 
  • За даними ЗМІ, підконтрольні Кремлю бойовики проводять активну кампанію з реєстрації місцевих мешканців на порталі "Держпослуг". Крім того, окупанти планують організувати підвіз виборців на ділянки у Ростовській області.
  • Монопольне становище на агітацію в ОРДЛО має тільки одна партія – політична сила Володимира Путіна "Єдина Росія".
  • Російські паспорти почали роздавати мешканцям ОРДЛО навесні 2019 року після відповідного указу Путіна. Світ не визнає їхньої легітимності.