Росія збирається оновити половину своїх Ту-22М3 / фото flickr.com/44400809@N07

Росія оновлює свої бомбардувальники Ту-22М, встановивши на них нові двигуни і зброю, з планами збільшити загрозу для американських авіаносців. Але військовим планувальникам США не варто панікувати.

«В часи Холодної війни озброєні ракетами радянські бомбардувальники Ту-22М становили одну з найбільших загроз для ударних груп американських військово-морських сил», - зауважив аналітик Національного інституту державної політики США Марк Шнайдер.

«Оновлена версія літака - Ту-22М3М – представляє покращені можливості в майже кожному вимірі окрім стелс», - цитує його слова National Interest.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Росія сильно перехвалює оновлення стелс-технології Су-57

Всього у армії Росії 67 Ту-22М3. Згідно з планами Москви, половина з них пройде повну модернізацію починаючи з 2021 року. На них поставлять нові двигуни і зброю, що розширить радіус дії.

«Ці бомбардувальники долають відстань до 5 тисяч кілометрів, щоб завдати удар по цілях в Сирії. Ту-22М3М повинен мати значно більший радіус дії, оскільки, як повідомляє ТАСС, на нього поставлять двигун НК-32-02. Цей же двигун використовується на стратегічних бомбардувальниках Ту-160М2, який завдяки оновленню збільшив дальність польоту на приблизно тисячу кілометрів, якщо вірити заступнику міністра оборони Юрію Борисову», - йдеться в статті.

Збільшивши політ до 6 тисяч кілометрів, Ту-22М3М зможе потенційно завдавати удари по цілям посеред Атлантичного океану. Таким чином, оновлений бомбардувальник може стати новою загрозою для американських кораблів й інших цілей.

Однак, National Interest зауважує, що є причини скептично ставитися до можливостей оновленого російського бомбардувальника і застережень Шнайдера. Перш за все, експерти завжди переоцінювали Ту-22М. Відомим таким фактом став випадок у 1970-х роках, коли ВПС США класифікували літак як міжконтинентальний бомбардувальник, здатний завдавати удари по США з баз на території Росії. При цьому, вважалося, що літак зможе подолати 13 тисяч кілометрів, щоб завдати удар і повернутися додому. Журналіст Білл Світмен довів, що ВПС США помиляються, оцінивши розміри Ту-22М і те, як багато пального він може нести на борту.

Читайте такожNational Interest: Росія не зможе відродити флот Ту-160

«Всі думали, що цей літак рівня американському Rockwell B-1 і має схожий радіус польоту, який становить близько 10 тисяч кілометрів без дозаправки. Але наявні на руках фото і кембриджський калькулятор з цим не погодяться. Ту-22М має місце лише для 50 тон пального. І це дві третини від того, що вважалося він може нести», - зауважив журналіст.

Росія пізніше підтвердила висновки Світмена, визнавши, що Ту-22М ніякий не стратегічний бомбардувальник, а лише літак середньої дальності, чиє головне завдання – націлювати ракети на американські бойові судна в східній Атлантиці. НАТО розмістив на постійній основі стратегічні винищувачі в Ісландії, щоб перехоплювати Ту-22М, а також інші бомбардувальники, які б рухалися в напрямку Атлантичного океану з баз на півночі Росії. Власне, ісландська столиця Рейк’явік розташована за 2,4 тисячі кілометрів від Мурманська. В 2006 році американські військові відмовилися від базування винищувачів у Ісландії.

Заплановане оновлення російських бомбардувальників дійсно може розширити дальність їхнього польоту, але не на багато. По-перше, рейди Ту-22М у Сирії можуть справити неправильне враження про його можливості. Були повідомлення, що такі російські літаки насправді базуються на іранській базі, звідки й здійснюють вильоти на сирійську територію. А від Тегерана до Дамаска не більше 1,4 тисяч кілометрів.

Читайте такожУкраїнські авіазаводи почали роботи з глибокої модернізації Су-24

По-друге, у Ту-22М3 є можливість дозаправки в повітрі на випадок, якщо він спалить все своє пальне під час місії. Американські B-1, B-2 і B-52 часто заправляються дорогою з баз в центральних штатах США до цілей на Близькому Сході. Але у американської армії є більш ніж 500 літаків-заправників. У російських військових у розпорядженні лише 18 Іл-78. Тож один єдиний рейд Ту-22М3 на далекій відстані буде вимагати від Кремля відправки всього флоту літаків-заправників. Оновлення можуть продовжити життя старих Ту-22М3 і змусити ВМС США переглянути свої оборонні плани. Особливо, якщо Росія зможе озброїти бомбардувальник надзвуковими протикорабельними ракетами.

Але Ту-22М3 ніколи не вражав радіусом дії. І навіть після оновлення він лишиться бомбардувальником середньої дальності. Він не може зараз і, швидше за все, не зможе ніколи завдавати удари по цілях посеред Атлантичного океану. Американські авіаносці вже пройдуть повз Ісландію, перш ніж російські Ту-22М3М зможуть долетіти до них.