Індія відправила старі МіГ-21 на перехоплення більш сучасних F-16 / Flickr/Stefan Gawlista

Під час нещодавньої повітряної сутички над Кашміром Військово-повітряні сили Індії відправили старі МіГ-21 перехоплювати більш сучасні пакистанські винищувачі F-16.

В Нью-Делі вважають, що в цьому рішенні немає нічого поганого. Однак, насправді в Індії не було великого вибору, пише National Interest. Видання нагадує, що 26 лютого індійські літаки перетнули пакистанський кордон і завдали удар по тому, що індійська сторона назвала тренувальним табором терористів біля Балакота. Наступного ж дня пакистанські F-16 й інші літаки перетнули індійську лінію контролю. В Нью-Делі стверджують, що вони намагалися бомбардувати індійських військових.

Читайте такожBusiness Insider: Ядерна війна між Індією і Пакистаном підірве клімат Землі й спричинить всесвітній голод

Відео дня

Індійські МіГ-21 й інші винищувачі піднялися в небо, щоб перехопити й збити один з пакистанських літаків. В Пакистані стверджують, що повітряна сутичка закінчилася знищенням двох індійських МіГ-21. Хоча в Нью-Делі недорахувалися лише одного. Індійський пілот потрапив в полон Пакистану, де пробув два дні, перш ніж повернувся в рідну країну.

Видання зауважує, що індійські МіГ-21 були серйозно оновлені. Але їм все одно більше 30 років. Пакистанський F-16, який індійці змогли збити, був модифікацією Block 52D. Ісламабад купив такі літаки у США у 2005 році.

«МіГ-21 в нашому арсеналі. Чому нам їх не використовувати», - сказав командир ВМС Індії маршал Бірендер Сінг Дханоа, відповідаючи на питання про повітряний бій.

Варто зазначити, що в 90-х роках Індія оновила свої старі МіГ-21 до стандарту «Бізон», оснастивши їх західною авіаційною електронікою, новим радаром і зробивши їх сумісними з сучасними видами озброєнь.

«Вони озброєні кращими системами вогню, кращими ракетами класу повітря-повітря», - сказав Дханоа.

Але головна причина, чому Індія відправила МіГ-21 на бій проти F-16 в тому, що таких літаків у її військовому флоті просто найбільше. Звісно, у повітряному бою, в якому загинув як індійський, так і пакистанський винищувачі, брали участь формування, утворені зі старих і нових зразків літаків. З індійського боку окрім двох МіГ-21 у бій вступили також чотири Су-30, два оновлені Mirage 2000. В пакистанському формуванні було вісім F-16, чотири Mirage III й чотири китайських JF-17.

Читайте такожNDTV: У повітряному бою між Індією і Пакистаном зійшлися Су-30 і F-16

Індія вже багато років намагається оновити свій великий флот застарілих російських літаків. Станом на 2018 рік ВПС країни були озброєні 244 МіГ-21, виробленими ще в 1960-х роках. Крім того, в індійському арсеналі також 84 лише трохи молодших МіГ-27. Видання зауважує, що МіГ-21 особливо схильний до аварій. З 874 таких винищувачів, які були поставлені на озброєння Індії з 1963 року, близько 490 розбилися. Загинули 200 пілотів.

Нью-Делі хоче витратити 18 мільярдів доларів на побудову 115 нових винищувачів, які б замінили старі російські літаки. Ці нові бойові машини будуть літати пліч-о-пліч з європейськими Jaguars, французькими Mirage 2000 і Rafale, російськими МіГ-29 і Су-30, а також «аборигенними» індійськими винищувачами Teja. Хто збудує для Індії 115 літаків, поки не відомо. Власне, на замовлення претендують ціла низка компаній. Lockheed Martin пропонує Нью-Делі оновлену версію F-16, яку виробник називає «F-21». Boeing хоче продати свої F/A-18E/F, Франція пропонує Rafale. Також розглядаються європейський винищувач Typhoon, шведський Gripen E, а також російські МіГ-35 і Су-35. Індійські компанії хочуть скласти якусь із цих моделей літаків за ліценцією оригінального розробника.

Читайте такожThe Atlantic: Конфлікт Індії з Пакистаном пояснює, чому КНДР не віддасть ядерну зброю

Водночас, Росія хоче продати Індії пакет оновлення для Су-30 до версії Су-30СМ. Він включає низку систем, розроблених для новішого Су-35. Але складність процесу закупки, швидше за все, змусить Нью-Делі ще багато років використовувати змішані сили старих і нових винищувачів. Звісно, немає причин вважати, що ці змішані формування не будуть ефективними в бою. Зрештою, старі МіГ-21 можуть бути небезпечними за певних умов.

І не завжди більш сучасні системи гарантують перемогу. Успіх залежить від низки факторів, таких як навички пілота, підтримка з боку інших сил, від наземних радарів тощо.