Розробка планеруючої авіабомби GBU-69/B ведеться з 2016 року / фото Dynetics

Сили спеціальних операцій США спільно з ВВС провели перший етап випробувань мініатюрної планеруючої коректованої авіаційної бомби GBU-69/B SGM.

Згідно з повідомленням компанії Dynetics, яка розробила боєприпас, у ході випробувань військові перевіряли роботу системи обміну даними з боєприпасом, яка дозволяє ставити бомбі нові цілі під час її польоту, пише N+1.

Розробка планеруючої авіабомби GBU-69/B ведеться з 2016 року. Боєприпас має 1,06 метра в довжину і діаметр 11,4 сантиметра. Авіабомба оснащена розкладним крилом розмахом 71 сантиметр. Маса боєприпасу становить усього 27 кілограмів, із яких 16 кілограмів припадають на бойову частину. GBU-69/B при скиданні з літака здатна планерувати на відстань до 37 кілометрів.

Відео дня

Бомба оснащена системою зв'язку theX-Net, розробленою американською компанією Raytheon. Вона являє собою радіостанцію, що визначається програмно, яка здатна приймати й відправляти дані цілевказівки. Система підтримує динамічну зміну частоти, що дозволяє підвищити ефективність передачі даних в умовах перешкод.

Читайте такожТуреччина випробувала першу авіабомбу власного виробництва

Сили спеціальних операцій ВПС США визнали перший етап випробувань боєприпасу успішним. Під час цього етапу випробування боєприпасу проводилися на важкоозброєних літаках AC-130. До кінця 2019 року авіабомбу планується випробувати скиданням із безпілотного літального апарату.

Американські військові планують використовувати GBU-69/B на літаках AC-130, а також невеликих безпілотниках. На важкоозброєних літаках новий боєприпас буде скидатися за допомогою інтегрованої трубної системи.

Паралельно з GBU-69/B для американських військових ведеться розробка ще одного мініатюрного авіаційного боєприпасу - G-CLAW. Створення цієї авіабомби ведеться з 2014 року. Вона являє собою планеруючий боєприпас масою всього 22,7 кілограма. Довжина бомби становить 104 сантиметри. Цей боєприпас можна застосовувати з турбогвинтових літаків Cessna Caravan і безпілотників типу RQ-7 Shadow.

Раніше УНІАН повідомляв, що ВПС США випробували вдосконалену версію найпотужнішої неядерної авіабомби GBU-57 Massive Ordnance Penetrator. GBU-57 розроблена в США авіабудівним концерном Boeing. Маса авіабомби становить понад 13 т.