Ілюстрація / REUTERS

Контракт на купівлю Туреччиною російських ракетних комплексів С-400 призупинено та є велика ймовірність цілковитого його розриву через тиск США.

Про це пише ТСН з посиланням на німецьке видання Bild.

Журналісти дізналися, що турецькі військові збиралися отримати першу партію російських систем протиракетної оборони С-400 проти волі президента США Дональда Трампа. Однак криза ліри (турецька валюта.) змусила Ердогана передумати.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Туреччина хоче, щоб Трамп допоміг купити С-400 у Росії

"Велику угоду між Росією і Туреччиною призупинено. Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган передумав", - йдеться в матеріалі.

Видання додає, що не лише США стурбовані угодою між Ердоганом і Кремлем. Критика звучала і з боку Німеччини.

"Ми хочемо, щоб Туреччина міцно трималася в західному альянсі, і тому ми дуже стурбовані купівлею С-400", - заявляв посол Німеччини в Анкарі Мартін Ердманн.

Важливим фактом тут є те, що Туреччина може стати першою державою-членом НАТО, яка буде покладатися на російські технології. Російська система ПРО водночас вважається несумісною з системами НАТО.

Високопоставлений дипломат з Анкари заявив німецькому виданню, що економічна криза в Туреччині посилюється через агресивну зовнішню політику Ердогана. Погіршення економічної ситуації зірвало його плани, він змушений знову шукати прихильності президента США та інших партнерів по альянсу.

Нагадаємо, Сполучені Штати закликали Туреччину відмовитися від купівлі російських зенітно-ракетних комплексів С-400. Інакше Анкарі пригрозили "серйозними наслідками": Штати не продадуть Туреччині ані F-35 (американський винищувач-бомбардувальник), ані Patriot (зенітно-ракетні комплекси).

Зазначимо, що міністр оборони Туреччини Хулуси Акар заявив, що Туреччина придбає у Росії зенітно-ракетні системи С-400 через нагальну потребу забезпечити безпеку країни. За його словами, розміщення С-400 в Туреччині розпочнеться в жовтні, а командування ЗС Туреччини пізніше визначить місця їх дислокації.