Експерт розповів, що потрібно для захисту морського берега / фото УНІАН

Наявність протикорабельних комплексів по всій береговій лінії Чорного та Азовського морів істотно зменшує ризик висадки десанту ворога.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив директор інформаційно-консалтингової компанії "Defense Express" Сергій Згурець.

Читайте такожСтало відомо, коли в Україні почнуться випробування нової крилатої ракети

Відео дня

За словами фахівця, зараз у ВМС виступають за класичний підхід, коли є всі види бойових можливостей - корвети, катери, тральщики, морська піхота, авіація і підводні човни.

"З іншого боку, є фінансові можливості та оптимальні стратегії захисту. Якщо ми розуміємо, що сьогодні у нас є кілька ділянок, які небезпечні з точки зору висадки десанту, то найбільш ефективний спосіб – це знищувати десант протикорабельними комплексами. Наявність цих комплексів по всій береговій лінії Чорного і Азовського морів істотно зменшує ризик висадки десанту", - сказав Згурець.

Експерт підкреслив, що це питання повністю залежить від фінансових можливостей країни.

"Хоча найближчим часом знову постане питання відновлення програми "Корвет" за рахунок співпраці з потужним зарубіжним партнером , який хоче купити цілу серію таких кораблів, які розроблені нами. І за рахунок цього відбудеться реанімація проекту "Корвет" в Україні", - додав він.

Фахівець вважає, що військово-морські сили України і їх потенціал - найбільш вразливе місце в даний момент.

"Якщо говорити жорстко, то блокування наших портів відбулося. Ми починаємо втрачати гроші, тобто, несемо економічні збитки через блокування портів. Тому перше, що ми зараз повинні зробити – це повністю мінімізувати ризики десантних операцій, які існують. І для цього нам дуже потрібен комплекс "Нептун" та інші заходи. Я думаю, що відбуватиметься насичення Чорного моря іншими видами озброєнь. Так само нам потрібні і безшумні і малогабаритні підводні човни, щоб створювати загрозу для російської сторони. Своїми ракетними катерами нам буде дуже важко впоратися з міццю Росії у форматі непотоплюваного авіаносця "Крим", - підсумував він.