Нідерландець зміг сфотографувати апарат X-37B / Space.com

Таємний космічний «літак» Військово-повітряних сил США X-37B потрапив на фото, коли виконував місію на висоті 340 кілометрів над поверхнею Землі. Його зміг сфотографувати ентузіаст з Нідерландів Ральф Вадеберг за допомогою 10-дюймового телескопа.

«Тут можна роздивитися носову частину, відсік корисного навантаження і хвіст цього «міні-шатла», а також обриси деяких дрібніших деталей», - цитує його слова National Interest.

Вандеберг багато місяців полював на автоматизований апарат ВПС США і нарешті зміг напасти на його слід у травні 2019 року. Але йому знадобився додатковий час, щоб сфотографувати восьмиметровий X-37B.

Відео дня

Читайте такожУ США представили робота Grizzly для американських військових (відео)

«Коли я спробував знайти його в середині червня, виявилося, що його немає в передбаченій точці. Він виконав маневр і змінив свою орбіту. Завдяки аматорській мережі супутникового спостереження, вдалося виявити його на орбіті знову. Так я зміг зробити деякі знімки 2 липня», - пояснив нідерландець.

Компанія Boeing збудувала щонайменше два X-37B для ВПС США всередині 2000-х років. Кожен з апаратів коштував близько мільярда доларів. Апарат зовні схожий на космічний корабель «Шатл», який використовували в NASA до 2011 року. Однак, за своєю природою він невеликий маневровий супутник багаторазового використання, що якісно відрізняє його від звичайних одноразових супутників.

ВПС США називають X-37B «орбітальним тестовим апаратом». Перший запуск апарата відбувся у квітні 2010 року. Якщо багато супутників можуть функціонувати до 10 років на орбіті, X-37B найдовше кружляв навколо планети з травня 2015 до початку 2018 року. Всього він був у космосі 717 днів.

Читайте такожСША підтвердили успішний пуск протисупутникової ракети Індії

X-37B, який зміг сфотографувати нідерландець, був запущений за допомогою ракети Falcon компанії SpaceX у вересні 2017 року. Кожна місія апарата коштує близько 200 мільйонів доларів. Поточна місія X-37B вже п’ята. Відомо, що на його борту Передовий тепловий розсіювач (ASETS-II), розроблений дослідною лабораторією ВПС США.

Як пояснили американські військові, цей пристрій допоможе «перевірити експериментальну електроніку і коливальні технології теплових труб в ході тривалого перебування в космічному просторі». Сам X-37B, місії якого стають дедалі довшими, працює над втіленням запиту США на компоненти космічних кораблів, які можуть роками перебувати на орбіті.