Т-64 "Булат" завдяки оновленням має перевагу на полі битви / Фото: УНІАН

Війна на Сході України триває вже шостий рік. Тож уряд в Києві купує оновлені моделі танків часів Холодної війни, намагаючись взяти гору над силами Росії. Українські Збройні сили отримали близько 150 Т-64 2017 за минулий рік.

Як пише National Interest, з усіх радянських бойових машин Т-64 – найбільш унікальний. Він дуже відрізнявся й містив серйозні переваги у порівнянні з іншими моделями, коли був збудований на початку 1960-х років. Насправді він більш український, ніж російський. «Львівський танковий завод», який розробив Т-64, розташований на території України. І сьогодні українська армія – головна сила, яка використовує цей тип бронемашин. Також таких танків багато у проросійських сил на Сході України.

Читайте такожВ Україні почали серійну модернізацію танків Т-64 (фото, відео)

Відео дня

В Т-64 у свій час була втілена ціла низка оновлень. Зокрема, він отримав дизельний двигун. Також людська система перезаряджання була замінена на автоматичну, яка дозволила скоротити екіпаж до трьох людей і зменшити вагу. Т-64 був першим танком СРСР з нестандартною 125-міліметровою гладкоствольною гарматою. Оновлені Т-64Б можуть стріляти через неї керованими ракетами.

Радянський Союз ніколи не експортував Т-64, виставляючи на продаж лише дешевші й простіші моделі, такі як Т-55, Т-62 і Т-72. В останні десятиліття Холодної війни тисячі Т-64 стояли на озброєнні радянських армій. Їхнім призначенням було вести апокаліптичну танкову війну проти американських М-1, німецьких Leopard і британських Challenger. Т-64 був більш ніж здатний виконати це завдання.

«Цей конкретний танк був оснащений певними можливостями, які були більш передовими, ніж у танків НАТО. У останніх ці можливості з’явилися лише через 15-16 років», - сказав у 1992 році майор армії США Джеймс Ворфорд.

Читайте такожNational Interest: Армія України стає силою, з якою доведеться рахуватися

Коли СРСР розвалився, Україна успадкувала сотні Т-64, а також завод, який збудував їх. Перебудований Т-64БМ «Булат» отримав нову броню і так звану систему «активного захисту», яка збиває ворожі ракети, які наближаються. Сучасні Т-64 2017 оснащений також сучасними тепловізорами, захищеними системами цифрового зв’язку й супутникової навігації. Коли за підтримки Росії у квітні 2014 році з’явилися сепаратистські сили, Україна відправила Т-64 у бій.

Але завдяки Росії принаймні в одної проросійської групи теж раптом з’явилися ці танки. В липні 2014 року НАТО опублікувало супутникові знімки, на яких було видно, як Т-64 без маркування перетинають кордон України з території Росії. Через шість днів тому в мережі з’явилися фото Т-64 так званої «армії ДНР». Москва могла відправити в Україну саме цю модель, тому що це давало їй можливість переконливо наполягати на українському походженні танків в руках російських бойовиків.

Щоб розвіяти такі російські твердження, уряд України показав захоплений танк Т-64. Це був Т-64БВ. Його серійний номер вказує, що він зійшов з конвеєра «Харківського танкового заводу» в 1987 році й був відправлений військовій частині на території Росії. Також інтегровані сучасні системи в ньому виготовила фабрика в Санкт-Петербурзі.

«Наявність основних бойових танків у бойовиків, без сумніву, дуже небажана для армії України. Однак, практична користь від них може виявитися дуже обмеженою», - оцінювало ситуацію британське видання Jane’s, присвячене військовій техніці.

Читайте такожВ Україні модернізували танк Т-80 (фото)

«Без підтримки об’єднаних збройних сил, основні бойові танки можуть виявитися надзвичайно уразливими перед атаками з повітря, з боку піхоти, озброєної протитанковими керованими ракетами, а також інших танків. На додачу вони потребують серйозного ланцюга забезпечення для обслуговування на полі битви», - пояснили у виданні.

Зважаючи на потреби в пальному, запчастинах і ремонтах, не дивно, що Росія відправила своїм маріонеткам саме Т-64, а не більш сучасні бойові машини. Зрештою, ця модель найбільш «український» танк з усіх, які були в розпорядженні. Тож проросійським силам на Донбасі було не складно знайти фахівців на окупованих територіях, які вміють його обслуговувати.

Разом з тим, останні оновлення зробити Т-64 в руках Києва більш передовим і надійнішим, ніж те, що Росія дала своїм бойовикам.