Армії Британії потрібні кластерні бомби, щоб перемогти у війні з Росією / Flickr/DVIDSHUB

У разі початку війни з Росією армії Великої Британії доведеться подумати над тим, щоб повернути на озброєння суперечливі «кластерні бомби». Про це йдеться у звіті Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI). Уряду в Лондоні доведеться переглянути свою вірність міжнародній Конвенції про касетні боєприпаси, якщо він хоче отримати вогневу перевагу над Москвою.

Про це пише The Telegraph. Дослідження RUSI застерігає, що в разі спалаху будь-якого конфлікту з РФ, британська армія буде «всебічно поборена й перевершена, що дасть ворожій артилерії можливість вільно проводити вогневі місії без будь-якої кари».

Читайте такожОпубліковано відео першого польоту нового британського «вбивці субмарин»

Відео дня

«Це поставить британські вогневі й маневрові елементи у скрутне становище і призведе до їх придушення. А зрештою призведе до поразки бойових одиниць Великої Британії», - йдеться у звіті.

RUSI радить Міністерству оборони королівства або більше інвестувати в надзвичайно ефективні, але дорогі запаси високоточної зброї, або ж уряд повинен переглянути свої зобов’язання щодо касетних бомб.

«Якщо Велика Британія не готова інвестувати у можливості або запровадити політики для розгортання ефективних вогневих груп, тоді їй варто подумати над життєздатністю її зобов’язань, описаних у Стратегії з національної безпеки від 2015 року», - радять експерти RUSI.

«Якщо ви не готові інвестувати в арсенал найсучаснішого озброєння, тому потрібно або скоротити вартість необхідних можливостей і розглянути менш дорогі боєприпаси, або ж скоротити свої амбіції», - сказав автор звіту Джек Вотлінг.

Він пояснив, що існує загальне розуміння важливості артилерії в штабі Збройних сил Великої Британії, а також між лідерами країнами. Також є цікавість до розвитку військових можливостей королівства. Але лишається питання про те, чи ці настрої розділяє широке коло членів уряду.

Читайте такожBusiness Insider про зброю Холодної війни: США будували божевільні летючі реактори, а СРСР — човни з крилами

«Одна з проблем в тому, що інші частини уряду добиваються максимізації користі кожного елемента оборони у якомога ширшому спектрі обставин. Вони вважають артилерію корисною лише в дуже вузькому контексті», - пояснив Вотлінг.

«Вони не помічають того, що здатність діяти ефективно вище порогу збройного конфлікту – це те, що підтверджує саме існування такого порогу», - додав він.

За словами Вотлінга, британській армії гостро необхідні бронебійні боєприпаси, здатні покривати цілі райони. Або ж вона може не розвивати такий арсенал, а вийти з угоди, яка забороняє використовувати кластерні боєприпаси.