Винищувач шостого покоління, макет якого вже показали на авіасалоні Ле Бурже в 2019 року / фото bmvg.de

Європейська авіабудівна корпорація Airbus створила комісію з вивчення етичних аспектів програми "Бойова авіаційна система майбутнього" FCAS/SCAF (Future Combat Air System/Système de Combat Aérien Futur).

Одним із її компонентів повинен стати винищувач нового покоління, пише Бі-Бі-Сі.

FCAS по своїй структурі задумана як "система систем", де кожен компонент однієї загальної структури також має мережеві ознаки. Вона буде об'єднувати кілька різних повітряних платформ, наземних станцій та інших об'єктів, пов'язаних між собою каналами зв'язку.

Відео дня

Одним із компонентів FCAS стане винищувач шостого покоління, макет якого вже показали на авіасалоні Ле Бурже в 2019 році.

Читайте такожНімеччина, Франція та Іспанія запустили найбільший оборонний проект в Європі

Над його створенням працюють виробник винищувачів Rafale - компанія Dassault - і концерн Airbus. Створювати нову машину будуть Німеччина і Франція за участю Іспанії. Планується, що новий літак поступово замінить після 2040 року винищувачі Rafale і Eurofighter.

Діяльність такої складної конструкції неможлива без штучного інтелекту. Зберігання, обробка і передача даних у ній буде відбуватися у чому без контролю з боку людини.

Головне завдання комісії - визначити, наскільки ті чи інші рішення в конструкції FCAS відповідають етичним нормам.

Комісію офіційно заснували 14 травня, проте вона вже збиралася у вересні 2019 року. У її складі - інженери, військові, політологи, науковці з різних областей, є навіть два теологи. Один із них - колишній капелан Бундесверу Хартвіг фон Шуберт - заявив, що підтримує етику, в якій сила застосовується тільки в необхідному для дотримання закону обсязі та поєднується з повагою до ворога.

В інтерв'ю, опублікованому на сторінці комісії, голова Airbus Defence and Space Дірк Хоке назвав однією з головних причин створення комісії те, що в проекті буде широко застосовуватися штучний інтелект, етичні аспекти застосування якого широко обговорюються в сучасному суспільстві.

Представник Airbus розповів Бі-Бі-Сі, що головна мета не стільки в розробці системи, яка буде максимально активно використовувати штучний інтелект, скільки в тому, щоб людина все-таки могла контролювати її.

У випадку із FCAS, пояснив він, належить визначити контрольні точки системи, які гарантували б 100-відсоткову відповідальність людини за прийняття рішень, і ці точки повинні бути розподілені на всій протяжності процесу.

Читайте такожУ Європі заявили про успіхи в розробці винищувача шостого покоління

"Таким чином, задача в тому, щоб, по-перше, визначити їх, і по-друге, впровадити їх технологічно в структуру FCAS. Ось чому так важливо, щоб у групі були не тільки люди, які можуть розмірковувати про такі питання з теоретичної, філософської та етичної точок зору, а також інженери, яким доводиться впроваджувати результати таких обговорень в структуру цієї системи", - сказав представник Airbus.

Присутність двох теологів в комісії в Airbus пояснюють тим, що їм потрібні були фахівці в області розумного і відповідального використання технологій, і обидва члени комісії добре розбираються в цьому аспекті.

Раніше УНІАН повідомляв, що Європа почала розробку винищувача шостого покоління. Основними виконавцями повинні стати французька Dassault Aviation і загальноєвропейська Airbus.

Future Combat Air System називають однією з найамбітніших європейських оборонних програм століття.