Експерти розповіли про роль дронів Vector у битві за Сіверській Донець / скріншот з відео Quantum Systems

Битва за Сіверський Донець поблизу села Білогорівка на Луганщині стала однією зі знакових подій за час повномасштабної війни. Велику роль у ній відіграли німецькі розвідувальні безпілотники Vector від компанії Quantum Systems, які вперше були поставлені ще у 2022 році.

Як пише видання Defense Express, наразі постачання цього озброєння в Україну збільшилося втричі. У компанії Quantum Systems, яка їх виробляє, кажуть, що зростання попиту повʼязане із потребою українських військових виявляти позиції противника вночі.

"Бойове хрещення Vector сталося під час знаменитої битви за Сіверський Донець у травні 2022 року, де він був здатен коригувати вогонь крізь товщу диму в умовах радіоелектронної боротьби", – сказала менеджер з розвитку бізнесу Quantum Systems Маттіас Лена в коментарі виданню Defense News.

Відео дня

Експерти зазначають, що ймовірно йдеться про розгром російської переправи через Сіверський Донець поблизу селища Білогорівка Луганської області. Тоді росіяни намагалися форсувати річку, проте ЗСУ цим спробам завадили, завдавши ворогу чималих втрат.

Директор з продажів компанії Quantum Systems Свен Крук наголосив, що за результатами використання цих дронів в Україні, до БПЛА внесли низку покращень. Зокрема, було оновлено програмне забезпечення, а також обладнання. Крім того, розробники збільшили тривалість автономної роботи на одну годину.

Водночас у компанії працюють над покращенням можливостей штучного інтелекту, який вбудовано у дрони Vector, аби інтегрувати їх із системами бойового управління та ударними дронами. 

"Також працюємо над великою кількістю датчиків і радіолокаційних елементів, щоб вони могли краще виявляти артилерійський вогонь", – додав він.

Дрони у війні 

Використання дронів у війні РФ проти України набуло чималих масштабів. Аби задовольнити потреби війська, багато БПЛА поспіхом зібрали волонтери. Військові кажуть, що це впливає на якість безпілотників

Найчастішими проблемами є труднощі з відеозв’язком і з каналом керування. І більшість із них виникає через неякісні деталі, які дуже часто використовують, щоб зробити дрони ще дешевшими, пояснив один із бійців.

Зважаючи на велику потребу в дронах, Україна поставила амбітну ціль щодо їх виготовлення на наступний рік. Допомагають безпілотниками й інші країни. Зокрема, Велика Британія оголосила про надання Україні найбільшого пакету БПЛА. 

Вас також можуть зацікавити новини: