Ракети "Кинджал запускають з МіГ-31К / фото kremlin.ru

Попередником російської ракети Х-47м2 "Кинджал", може бути радянська протисупутникова ракета 79М6 "Контакт", яку мали запускати з переробленого під неї МіГ-31Д.

Таке припущення зробили експерти Defense Express. Вони розглянули, які особливості з МіГ-31Д як носія "КонтактУ" цілком могли "перекочувати" і на МіГ-31К як носія "Кинджала".

Проектні характеристики радянської ракети передбачали, що її носій повинен був відповідати наступним параметрам:

Відео дня
  • дальність польоту літака до точки пуску до 600 км;
  • висота пуску - 15-18 км;
  • швидкість польоту при пуску 2120 – 2230 км/год;
  • точність виходу на точку пуску – зміщення бокове до 2 кілометрів, та до 2 градусів по курсу.

Ці характеристики тоді так і залишились лише теорією. Перейти до випробувань не встигли, оскільки до розвалу СРСР два дослідні зразки МіГ-31Д встигли тільки провести льотні випробування, а пуски "Контакту" взагалі не відбулись.

За словами експертів, для МіГ-31К, ймовірно, теж можуть бути строго визначені параметри швидкості та висоти польоту в момент пуску, та по дальності для виходу на пусковий рубіж. Як стверджується в деяких джерелах, при переробці МіГ-31 під "Контакт" потрібно було провести невелику кількість змін:

  • демонтаж носової РЛС із заміною на макет масою 200 кілограмів;
  • демонтаж усіх штатних пілонів;
  • установка підфюзеляжного пілона під "Контакт";
  • установка "ласт" на кінцівках крил для більшої стійкості.

Проектування стартувало у 1983 році, а вже у 1985 році почали будувати дослідну машину. Ще за два роки перейшли до випробувань.

"І це при тому, що виготовлення МиГ-31Д відбувалось із стройових МиГ-31. З чого можна зробити висновок, що російські інженери могли успадкувати від своїх радянських колег уміння затягувати роботи по тим чи іншим "вундерваффе", - додають експерти.

Як нагадало видання, у 2009 році головнокомандувач ВПС РФ генерал-полковник Зєлін заявляв про реанімацію проекту модифікації МіГ-31 під "протисупутникову оборону". У 2018 році з’явились фото із начебто випробувань МіГ-31Д, однак "ласт" у цього літака не було. При цьому самі пропагандисти наголошували, що показано носій "Контакту". На думку аналітиків, вказані моменти можуть підтвердити гіпотезу про попередника ракети "Кинджал".

Ракети "Кинджал" - останні новини

Раніше УНІАН розповідав, чим небезпечний "Кинджал" і чому його важко збити. Тоді вказувалось, що існує думка, ніби даний тип озброєння був створений на базі балістичної ракети комплексу "Іскандер". Ця інформація з'явилася після того, як вдалося візуально порівняти "Кинджал" і ракету 9М723 "Іскандера". Достовірно визначити точні характеристики ракети поки не представляється можливим - все, що виходить дізнатися про неї, можна зробити тільки через російські ЗМІ.

Фахівці, які досліджують російське озброєння, отримали інформацію, чому не вибухають деякі бойові частини російських ракет Х-47 "Кинджал". Така ситуація є не наслідком браку, вона пов'язана з конструкторськими рішеннями російських розробників.

Вас також можуть зацікавити новини: