Еквадор може передати україні вертольоти Мі-17  / фото wikipedia.org

США поставлять Еквадору гелікоптери UH-60A/L Black Hawk замість гелікоптерів Мі-17, які мають бути передані Україні. Як пише Defence Express, ця передача буде реалізована в рамках договору між США та Еквадором, укладеного в січні 2024 року, за яким передбачалася передача Україні радянського озброєння із запасів армії Еквадору, і натомість – отримання новітньої техніки американського виробництва для контрпартизанських бойових дій проти місцевих наркокартелів.

Водночас, повідомляє портал Infodefensa, нюанс полягає в тому, що із запланованих до передачі Мі-17 справною є лише одна машина, інші придатні лише для розбору їх на запчастини.

"Історія викликає дещо змішані емоції. З однієї сторони, мова йде про техніку, яка знайома нашим військовим, під яку не потрібно будувати окрему інфраструктуру, і котра нам треба була б на фронті буквально "на вчора". А з іншої сторони, тут питання в тому, скільки часу знадобиться на постановку цієї техніки в стрій ЗСУ у разі, якщо передача таки буде реалізована", - зауважують аналітики Defence Express.

Відео дня

Зазначається, що керівництво Еквадору публічно визнавало, що планує віддати Україні "по суті металобрухт, який наразі є в небоєздатному стані".

"Тому тут може бути навіть ризик в тому, що в підсумку Україна може отримати хіба що набір "донорів запчастин", - підкреслюють аналітики.

В цьому контексті у Defence Express зауважують, що можливо, західним союзникам варто було б розглядати питання передачі західної техніки напряму ЗСУ.

"Тим більш, що наприклад, у нас вже є досвід експлуатації тих самих Black Hawk, навіть якщо мова лише про авіакрило ГУР МОУ", - зауважують аналітики.

Україна може отримати радянську техніку від Еквадору

Раніше повідомлялося, що У Еквадору є деякі радянські зразки озброєнь, які він може передати Україні. Серед них зенітні ракетні комплекси "Оса-АКМ", реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", і вертольоти Мі-17. Крім цього, йшлося про зенітні кулемети, за допомогою яких Україна могла б ще більш ефективно збивати безпілотники.

У відповідь на ці дії Россільгоспнагляд ввів заборону на поставку бананів з п'яти підприємств Еквадору. 

Вас також можуть зацікавити новини: