У РФ останній танк "з нуля" зійшов з конвеєра в 2011 і це був Т-90 / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко прокоментував статтю The New York Times про успішне виробництво снарядів і танків в Росії.

Він відзначив, що публікація, яка розбурхала українців, звертає увагу на актуальну проблему: обхід Росією санкцій і вихід на системність контрабандних поставок, які можна називати повноцінним імпортом, а не "класичною контрабандою". На його думку, саме це дозволяє державі-агресору підвищувати певні показники виробництва.

При цьому аналітик стверджує, що деякі дані, які подаються іноземним виданням, є спотвореними.

Відео дня

"Наприклад, в той час, як по ракетах Росія і справді наростила виробництво в порівнянні з періодом до 24 лютого 2024 року, то по танках є груба неточність", - зазначив експерт. Зокрема, за його даними, Росія танки не виробляє - в даний час на території РФ немає підприємств із повним циклом такого виробництва. 

"Немає ніяких 100 або 200 нових танків (про їхню наявність повідомило The New York Times, - УНІАН), оскільки їх просто нема на чому виробляти. Немає ліній виробництва, верстатів, інструментів, прес-форм і, що найголовніше, потрібних фахівців. А що є? А є масовий ремонт і модернізація Т-90М "Прорив", Т-80БВМ, Т-72Б3, Т-62, Т-54/55. Останній танк "з нуля" зійшов із конвеєра в 2011 і це був Т-90. Т-72 і Т-80 не сходили з конвеєра з 1998 року", - акцентує Коваленко.

При цьому, він визнає, що має місце проблема застосування саме модернізованих російських танків. Експерт пропонує зіставити такі цифри. Наприклад, Росія щорічно виробляє 200 танків, на що спрямований весь її ВПК. При такій ситуації, контрабандними комплектуючими потрібно щорічно забезпечувати дві сотні таких військових машин. 

"Але Росія не виробляє танки, а розконсервовує їх. Сотні старих танків, які вимагають поліпшень, модернізації, і без західних компонентів цього не досягти. А тому, проблема, насправді, куди більш масштабна і полягає не в 200 "нових" танках на рік, а в 100-150, що знімаються з консервації щомісяця...", - пояснив військово-політичний експерт.

Також, за даними іноземних журналістів, РФ наростила виробництво певних снарядів до 2 мільйонів на рік, що в 7 разів більше ніж країни Заходу. Коваленко ставить під сумнів ці цифри. Він пояснює, що в США щомісяця виробляють 25-26 тисяч снарядів (312 тисяч на рік) і зараз там нарощують обсяг - до 80 тисяч одиниць на місяць.

Коваленко також наводить як приклад одного з найбільших в Європі виробників військової техніки і озброєння - Rheinmetall (Німеччина). За даними аналітика, ця компанія виробляє щорічно понад 450 тисяч снарядів і планує збільшити виробництво до 700 тисяч одиниць. 

"Тобто, 312000 + 450000 - це в 7 разів менше, ніж 2 мільйони російського виробництва? Здається, хтось із математикою має проблему...", - констатує Коваленко.

Однак він зазначає, що точно не знає, чи збільшено в РФ виробництво снарядів до 2 млн одиниць щорічно, оскільки максимальний потенціал виробничих Росії був 1,5-1,7 млн на рік. 

"Але, якщо вдалося підвищити виробництво, то виникає питання - звідки ресурс? Той же порох? Обладнання?", - акцентує експерт.  

Він закликає оцінювати матеріал the New York Times критично, звертаючи увагу на деталі в статті, які, на його думку, мають велике значення.

Виробництво озброєнь в РФ

Нагадаємо, нещодавно видання The New York Times із посиланням на офіційних осіб у США, Європи та України написало, що Росія зуміла подолати санкції та експортний контроль, щоб збільшити виробництво ракет за межі довоєнного рівня. У статті йдеться про виробництво 200 нових танків щорічно, велику кількість снарядів та інше.

У Головному управлінні розвідки Міноборони спростували інформацію NYT щодо збільшення виробництва Росією ракет. За даними ГУР, Росія ще довго не зможе повернутися до рівня запасів ракет, який мала на початку широкомасштабного вторгнення в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: