Теперь платити мільярди за мотлох вже ніхто не схоче / фото REUTERS

Після низки успішних українських ударів по розрекламованих російською пропагандою зенітно-ракетних комплексах С-400 Росія може втратити перспективу експорту цієї зброї за кордон. Про це пише видання Defense Express, що спеціалізується на збройовий тематиці.

В Росії комплекс С-400 називають ледь на найяскравішою зіркою власного збройового експорту, який буцімто успішно конкурує на світових ринках, оскільки нібито переважає всі західні розробки. Однак це є лише міфом, констатують автори публікації, аналізуючи реальну ситуацію з експортом цієї зброї.

Окрім Росії лише чотири країни світу мають на своєму озброєнні комплекси С-400 – Білорусь, Китай, Туреччина та Індія. Не менш важливою тут є і кількість експортованих комплексів.

Відео дня

Так, згідно з відкритими даними, у 2014 році Росія зобов’язалася поставити Китаю два полкових комплекти. Перший з них був переданий у 2018 році, другий – у 2020 році. Загальна вартість угоди склала, за наявними неофіційними даними, понад 3 млрд доларів. Однак пізніше з'явились інформація, що станом на 2021 рік Росія так і не виконала до кінця взяті зобов'язання щодо передачі усього об'єму замовлених ракет.

Скандальна закупівля С-400 Туреччиною у 2017 році була результатом сварки Ердогана з США через відмову продати системи Patriot, зазначає Defense Express. Зрештою Анкара придбала один полковий комплект С-400 з чотирьох дивізіонів за 2,5 млрд доларів.

При цьому видання зазначає, що і Китай, і Туреччина швидше за все використають отримані російські ЗРК для створення на їх основі власних систем протиповітряної оборони.

Індія у 2018 році уклала контракт на 5 полкових комплектів (зменшеного двохдивізіонного складу) за 5,5 млрд доларів. Проте у призначений строк – до квітня 2023 року – контракт так і не був завершений, за наявною інформацією було передано лише два полкові комплекти.

"Тобто чотири країни, з яких об'єктивно лише дві могли закупити щось інше - це точно не про "бестселлер" на ринку озброєння. Але у РФ дійсно змогли створити цей міф за рахунок того, що масово повідомляли про "цікавість" до С-400 з боку "потенційних" покупців. І це в той час, коли той самий Patriot має 18 поточних операторів та два твердих контракти", – кажуть автори публікації.

Видання наголошує, що відео знищення С-400, зняті камерою безпілотника, що висить поруч, точно не додадуть популярності російському ЗРК на світовому ринку.

Знищення комплексів С-400 в Україні

Як писав УНІАН, від початку повномасштабного вторгнення, кілька разів повідомлялося про знищення елементів російського ЗРК С-400. Так, у середині липня українськими захисниками була знищена пускова установка та РЛС зі складу одного комплексу.

Наприкінці серпня у Криму під час спецоперації було знищено пускову установку та запас ракет до С-400. Це відео отримало гучну славу через те, що вибух було знято з безпілотника

14 вересня ще один комплекс С-400 зустрів свою загибель у Криму. Біля Євпаторії безпілотники СБУ вразили радари та антени комплексу, а після цього двома крилатими ракетами "Нептун" вдарили по пускових установках С-400 "Тріумф". 

Вас також можуть зацікавити новини: