Росія не встигає компенсувати втрати своєї техніки / фото wikimedia.org

За два роки повномасштабної війни Росія втратила ту кількість бойових броньованих машин, з якою і вступила у війну. Про це пише військовий експерт Олександр Коваленко в аналізі для Oboz.ua, аналізуючи тенденції виробництва і втрат цієї техніки в Росії.

Так, зазначає експерт, ББМ у Росії виробляє Курганський машинобудівний завод (наразі виробляються БМП-3, БМД-4М, БТР-МД "Ракушка"), Волгоградський тракторний завод (БМД-2, БМД-4) та Арзамаський машинобудівний завод (БТР-82). Крім того, на ряді підприємств здійснюється модернізація продукції, що вже не випускається.

"Тобто, виходячи з вищевикладеної номенклатури основних російських ББМ, ми можемо відразу розподілити дві категорії - ті, що виробляються, і ті, що відновлюються після зберігання, модернізуються і відправляються в зону бойових дій", - зазначає експерт.

Відео дня

Постачання ББМ у російські війська

У 2018-2019 роках російські війська отримали щонайменше 279 ББМ різних типів, з яких щонайменше 62 - це зняті зі зберігання БМП-2, зазначає Коваленко.

У 2019-2020 рр. у російську армію було поставлено щонайменше 426 бойових броньованих машин різних типів, з яких щонайменше 82 - це зняті зі зберігання і модернізовані БМП-2.

Водночас із кінця 2020 по кінець 2021 року в Росії максимально засекретили постачання в армію військової техніки і у відкритих джерелах з'являлося дуже мало конкретизованої інформації щодо передання ББМ, підкреслює експерт. Можна стверджувати, що сумарно в період 2020-2021 рр. російські війська отримали приблизно 724 ББМ різних типів, з яких щонайменше 300 - це зняті зі зберігання і модернізовані БМП-2.

Ці дані дають змогу зробити висновок, що вироблені з нуля, нові ББМ у Росії випускалися на всіх підприємствах у мирний час у кількості від 200 до 300 одиниць і не більше. Тобто від 15 до 25 одиниць на місяць, або півтора ротних і неповний батальйонний комплект, зазначає Коваленко.

Втрати ББМ в Україні

При цьому, згідно з даними Генерального штабу Збройних сил України, за два роки повномасштабної війни російські окупаційні війська втратили 12,5 тис. бойових броньованих машин.

"За останніми даними, у зоні бойових дій в Україні у російських окупаційних військ у розпорядженні перебувають майже 7 тисяч ББМ. А за деякою інформацією, на момент повномасштабного вторгнення в Україну у Росії на озброєнні стояло від 12 до 15 тисяч боєздатних ББМ", - зазначає Коваленко.

Таким чином, підсумовує експерт, Росія вступила в повномасштабну війну проти України, маючи один із найбільш вражаючих показників за кількістю бойових броньованих машин. При цьому станом на сьогодні цей показник скоротився більш ніж удвічі (з урахуванням втрат і виробництва). При цьому виробництво явно становить не більше 20% продукції, що поставляється для військ, а можливо, і менше, оскільки цей процес займає набагато більше часу, ніж відновлення і модернізація техніки, що перебуває на зберіганні.

І оскільки 2023 року в зоні бойових дій почали з'являтися дуже рідкісні варіації ББМ, з музеїв і НДІ - БТР-90 або трофейний з часів 2008 р. БМП-1У "Шквал", це свідчить про те, що російський військово-промисловий комплекс, який працює в режимі масштабної ремонтної бази, не встигає компенсувати втрати, зазначає Коваленко.

Втрати Росії в Україні - що відомо

Загальні бойові втрати Росії у війні серед особового складу орієнтовно склали близько 414 тис. 680 осіб. Також знищено понад 6,6 тис. танків, 12,5 тис. бойових броньованих машин, понад 10 тис. артилерійських систем.

Зокрема, тільки за лютий втрати росіян у техніці становили 288 танків, 809 бойових броньованих машин, 878 артилерійських систем,

Вас також можуть зацікавити новини: